Kártérítést kérne a Sláger és a Danubius tulajdonosa az államtól

A két rádiót birtokló külföldi cégek tulajdonosai nemzetközi választott bírósági ítéletet kértek a rádiófrekvencia kisajátításának évfordulóján.

Csatlakozott a Sláger rádió korábbi tulajdonosa, az Emmis Communications Corporation az Accession Mezzanine-hoz, a Danubius rádió tulajdonosához, hogy a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) végre hozzon döntést a magyar állam ellen két éve folyó keresetükben.

A panaszosok korábban a két nagy kereskedelmi rádió, a Sláger és a Danubius tulajdonosaiként az ORTT-től kapták meg a sugárzáshoz szükséges frekvenciákat. 2009. október 28-án a testület azonban a két frekvenciát más, egyes hírek szerint politikai pártokhoz kötődő szolgáltatónak adta át. Ezt a lépést akkor politikai befolyással való visszaélésnek nevezte Magyarország kilenc legnagyobb kereskedelmi partnerének nagykövetsége, a nemzetközi sajtó és az Egyesült Államok Kongresszusa is. A két korábbi frekvenciatulajdonos pert nyert az ORTT ellen a magyar bíróságon, de tényleges hatása a bírósági döntésnek nem lett.

Most beadott kérvényükben a két társaság arra hivatkozik, hogy a magyar államnak kompenzációt kéne fizetnie. Az ICSID, mint békéltető testület az utolsó olyan helyszín, ahol az országok és külföldi befektetők egyezségre juthatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.