Károly herceg medvéket ment Erdélyben

Erdőt vásárol Romániában a brit trónörökös: Károly herceg megmenteni próbálja a kivágásra ítélt fákat. Külföldi adakozók pénzéből jönne létre Európa egyik legnagyobb rezervátuma.

A Károly herceg által létrehozott Conservation Carpathia alapítvány (CC) százezer hektárnyi erdő megvásárlását tervezi. A The Scotsman című lapban ismertetett elképzelés szerint a szükséges tőkét külföldiek adományaiból gyűjtenék össze. A területet pedig nemcsak a láncfűrészektől mentenék meg, hanem létrehoznák rajta Európa egyik legnagyobb természetvédelmi övezetét, „a medvék és farkasok paradicsomát”.

Christoph Promberger, a CC ügyvezető igazgatója szerint több oka is van, hogy a brit trónörökös választása Romániára esett. „A Kárpátok romániai vidéke Európa legvadabb tája. Nagy húsevő állatok élnek ott, és a biodiverzitás nagyszerű. Mindezt erősen veszélyezteti az ipari méretű fakitermelés, ezért megpróbáljuk megmenteni a jövő generációk számára” – mondta Promberger.

Nem említette a legfontosabb érvet: Károly hercegnek szíve csücske Erdély, ahova nyaranta legalább egyszer ellátogat, és ahol több régi házat is vásárolt. Ezek az év nagy részében vendégházként működnek. A trónörököst a román turizmus legfontosabb „marketingügynökeként” emlegetik, miután többször beszélt nagy nézettségű tévéműsorokban a varázslatos erdélyi tájról. A romániai erdők jócskán rászorulnak a védelemre.

Zöldszervezetek becslései szerint 1990 és 2011 között több mint 360 ezer hektár erdőt taroltak le, részben illegálisan. Nemcsak az eldugott, feketén dolgozó fűrészüzemek, hanem az elvileg legálisan működő nagy feldolgozók is bátorítják a törvénytelen fakitermelést. A román kormány az export betiltásával próbálja mérsékelni a károkat, de a több hónapja bejelentett intézkedést – a legújabb nyilatkozatok szerint – legkorábban szeptember-októberben fogadják el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.