Karnevál Szombathelyen: 'hallani a történelmi korok suttogását'

Debrecenben Virágkarnevál, 200 ezer néző, Szombathelyen Savaria Történelmi Karnevál 120 ezer érdeklődő: zajlanak az augusztus 20-a környéki mulatságok az országban.

Megkezdődött Szombathelyen a X., jubileumi Savaria Történelmi Karnevál, a négynapos rendezvénysorozatra több mint 120 ezer embert várnak a szervezők.

Csütörtök délelőtt a városháza előtti téren felállított Fórum-színpadon Ipkovich György polgármester köszöntötte a karneváli közönséget, megnyitó beszédében azt hangsúlyozva, hogy a kétezer éves város méltán lehet büszke történelmére.

Szavai szerint, ha valaki Szombathelyen leül egy parkba, mesélnek neki a kövek, szinte hallani a különböző történelmi korok suttogását, a várost alapító római katonák szögekkel kivert harci szekereinek nyikorgását, a kereskedők zaját, akik a Baltikumtól az Adriáig szállítják a borostyánkő úton áruikat, hallani a népvándorlás népeinek zsivaját, török hadak átvonulásának csatazaját, de Napóleon hadainak csörtetését is.

- Ezek a történelmi árnyalakok egy ideje megelevenednek a városban, ide jönnek közénk és egy időre itt maradnak velünk Szombathelyen - mondta.

Tíz éve annak, hogy több lelkes szombathelyi úgy döntött, feleleveníti a Savaria Karnevál 1960-as években kialakított hagyományát. A Savaria Történelmi Karnevál ma már nemzetközileg is ismert, Európa egyik legnagyobb történelmi karneváljának számít.

A tízéves jubileum alkalmából a polgármester megszegte a város ötemeletes ünnepi tortáját, amelyet egy helyi cukrász ajánlott fel és osztott szét az ünneplő közönség között.

A karneváli forgatag tizenhárom különböző helyszínt kapcsol össze a következő napokban Szombathely belvárosában, ahol több mint kétszáz kulturális és szórakoztató program közül választhatnak az érdeklődők. Egyre több embert látni az utcákon jelmezben, a különböző helyszíneken pedig hagyományőrző egyesületek tagjai töltik be a házigazda szerepet.

A karnevál csúcspontját idén is a szombat esti fáklyás, jelmezes felvonulással éri majd el, amelyen több mint ezer jelmezes vesz részt. Lesz stilizált rabszolgavásár, kinyitott az Öreg Város Vására, a Történelmi Témaparkban római légiók és középkori hagyományőrzők tartanak bemutatókat, esténként tüzes játék szolgál látványossággal és megtartja előadásait a Karneválszínház is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.