Karácsonyi játékdömping

Ahogy beköszöntenek az ünnepek, olyan dolgokra is időt tudunk szakítani amelyekre a szürke hétköznapokon nem. Összeszedtünk tíz olyan társasjátékot, amely összehozza a családot, barátokat, és könnyed szórakozást ígér.

Gazdálkodj okosan!

A játék annak idején az Amerikából származó Monopoly hiánya okozta űrt volt hivatott betölteni. Az első Gazdálkodj okosan! 1966-ban készült. Sok mindenben különbözik amerikai társától: míg ott úgy tehetünk szert előnyre, ha hátrányba hozzuk társainkat, itt a játékosok sikere szinte kizárólag a szerencsén múlik. A stratégia sem játszik jelentős szerepet, a cél az, hogy minél hamarabb megszerezzük álmaink otthonát és be is rendezzük azt. A játékpénz megszerzéséhez nem kell taktikázni, hiszen minden egyes kör után meghatározott összeget kapnak a játékosok. A bezsebelt vagyonra nem a többi játékos jelenti a veszélyt, hanem a lakástűz. A játékban jó néhány életszerűtlen elem is található: lakásunkhoz bérelhetünk bútorokat például, és a biztosítást sem kell rendszeresen fizetni, egy alkalommal kell csupán rá költeni. A játék idén áprilistól már online is elérhető. Minden a régi, leszámítva, hogy itt maximum négyen játszhatnak egyszerre, és a tábla mezői korszerűsödtek. Míg az 1981-es kiadású táblajátékban a következő szerepelt: A budapesti víz Európa egyik legjobb ivóvize. Zárd el jól a csapot!, a modern verzióban már ezt találjuk: Közérdek. Ne feledd, víz nélkül nincs élet! Vigyázz rá!.

Az évek során az elvek nem, csupán a kivitelezés változott.

Ki nevet a végén?

Valószínűleg mindenki játszott már ezzel a játékkal. Ahogy szinte minden, ez is modernebb lett az évek során, de a játék mit sem változott. Legalább két játékos szükségeltetik a játszmához, és legfeljebb négyen küzdhetnek meg egymással. Mindenki 4 bábúval indul, és az nyer, az nevet a végén, aki elsõként a cél mezőkre juttatja az összes bábúját. Ha az ellenfél által elfoglalt körre lépünk, akkor bábúját leütjük, így az visszakerül a start mezőre, és kezdheti újra a versenyfutást. Ugyanakkor, ha valaki más lép arra a mezőre, ahol a mi bábúnk áll, nos, akkor nekünk kell újrakezdeni a kört. Pofonegyszerű, mégis szórakoztató játék, amit a fiatalabbak is élveznek.

Torpedó

A Torpedóban az a legjobb, hogy szinte bárhol, bármikor lehet játszani, elég hozzá egy négyzetrácsos lap és valamilyen íróeszköz. Manapság persze a boltokban kapható rendes tábla, hajókkal – kinek hogy tetszik, a játék lényegén ez mit sem változtat.

Ha az egyszerűbb verzió mellett döntünk, rajzolni kell két, 10x10-es négyzetet, szélükön az Excelhez hasonló jelöléssel: oldalt 1-10-ig, illetve felül A-J-ig jelöljük be. Az egyik négyzetben a mi hajóinkat kell elhelyeznünk, a másikon pedig az ellenfélét. A játék során az ellenfél területére adhatunk le felváltva lövéseket, és jelöljük azokat a papíron. Ha például eltaláljuk az ellenfél egyik hajóját, akkor bejelölhetjük a lapunkon, hogy egy darabja az adott mezőn van, és ilyenkor érdemes a szomszédos mezőket is végiglőni. A cél az, hogy minél előbb „elsüllyesszük” az ellenfél hajóit.

Könnyű és egyszerű játék, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató lehet.

Malom

Ez szintén az egyik legolcsóbb, de szórakoztató társasjátékok egyike, melyet ketten lehet játszani. Nem kell hozzá semmi más, mint néhány vörös- és fehérbabszem vagy korongok, és persze papír, azon pedig egy 3x3-as négyzet. A játék célja az, hogy az ellenség korongjait levegyük, vagy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy az ellenfél képtelen legyen lépni. Ennek elsődleges módja a malmok (függőleges vagy vízszintes sorokban három korong egymás mellett) kialakítása, ugyanis egy malom létrejöttével levehetünk egy korongot az ellenfél készletéből (abból, ami a táblán van). Amikor az összes korong a táblára került, a játékosok tologathatják őket. Az nyer, akinek a legtöbb korongja marad a táblán.

Most mutasd meg!

Ha egy társaságban többen vagyunk, célszerű olyan játékot választani, ahol négynél több játékosra van szükség. Kiváló esti program lehet egy baráti társaságnak, vagy nagy családi körben a Most mutasd meg! nevű társasjáték, itt ugyanis csapatokban játszunk. Célszerű nagyjából azonos létszámú csapatokat kialakítani. A játék több változatban ismert. Lényege mindig az, hogy egy játékos kap (egy játékostárstól vagy a játékvezetőtől) egy feladatot, vagyis egy elmutogatandó mondatot / kifejezést / címet, amit a többi játékosnak vagy a játékosok egy csoportjának kell elmutogatnia.

Akárhogy is játsszuk, a lényeg mindig ugyanaz: a mutogató nem szólalhat meg. A jókedv és a nevetés pedig mindig garantált.

Tabu

Nagyon hasonlít az előző játékhoz. Itt is csoportok, és nem egyének versengnek egymással. Az egyik csapat tagjai kitalálnak egy feladványt, amit a másik csapat egyik tagjának körül kell írnia egy társának, úgy, hogy még véletlenül sem ejti ki a száján a kigondolt kifejezést. A játék időre megy, ez teszi még izgalmasabbá.

Kártyajátékok

Makaó: a recept egyszerű: végy egy pakli magyar kártyát, üljetek le néhányan és játsszatok. Kezdetben mindenki 5 lapot kap, majd a pakli tetejéről felfordítunk egy lapot. A szabály nem túl bonyolult: Színre színt és számra/figurára számot/figurát lehet csak tenni. Az utolsó előtti lap lerakásánál (ha egy darab lap marad a kezében) a játékosnak „makaó”-t kell mondania, hogy felhívja a többiek figyelmét. Ha lerakta az utolsó lapot "fáraó"-t kell mondania. A szabály szerint, aki ezek közül csak az egyiket is elmulasztja, 5 kártyát köteles húzni a pakliból. Az a játékos nyer, akinek leghamarabb elfogynak a lapjai.

21: talán ez az egyik legegyszerűbb kártyajáték. Minden lapnak megvan a maga értéke, ezt ismertetik a játékosokkal, mielőtt elkezdődne a játszma. Van egy „bankár”, aki lapokat oszt a játékosoknak. A bankár mindenkinek egy lapot ad, utoljára magának is. Ezután minden játékos tesz. Legalább két lapot kérni kell, és 15 pont alatt megállni nem szabad. Ha a pontszám nagyobb 21-nél, a játékos befuccsol, vagyis veszít.

Egyébként az nyer, akinek több pontja van.

Sakk

Egy hideg téli estén, egy forró tea mellett tökéletes elfoglaltság lehet ez a két személyes táblajáték, mely egyben sport is. A „sakk” szó – amely nemcsak a játékot jelenti, hanem azt a helyzetet is, amikor az ellenfél királya „ütésben van” – a perzsa „sach” szóból ered, amely uralkodót jelent. A sakk története a legendák világába nyúlik vissza. Az ismert mese szerint egy brahmin (a brahmanizmus legfelső kasztjának a tagja; eredetileg a papok és tudósok társadalmi rétege) találta fel a sakkot. Jutalmul a rádzsától első hallásra jelentéktelennek tűnő fizetséget kért, mindössze annyi búzaszemet, amennyi a sakktábla kockáira a következő szabály szerint képletesen rátehető: az első kockára egy, a másodikra kettő, a harmadikra négy, vagyis az előzőnek mindig duplája. Hamar kiderült, hogy ennyi búza nem terem a Földön.

A sakk azonban szerte a világon elterjedt, és különféle változatai ismertek. Az eredeti játékszabályok szerint a játékot akkor nyeri meg valaki, ha ellenfelének mattot ad.

Scrabble

Szókirakó – az nyer, aki a legtöbb pontot összeszedi az általa kirakott betűkből. A játékban minden betűnek megvan a maga értéke, nem a kirakott szavak hossza, hanem a táblán elfoglalt helye és a felhasznált betűk értéke számít. A hagyományos Scrabble-t négyen lehet játszani. Rendkívül szórakoztató, mégis egyszerű, gondolkodást serkentő játék.

Twister

Az összegubancolódós játék leginkább a fiatalok számára nyújt kellemes perceket – a lényege ugyanis az, hogy minél tovább állva maradjanak a játékmezőn úgy, hogy végtagjaikat egy szeszélyes pörgető irányítja a színes körökön: bal kéz a zöldre, jobb láb a sárgára. Kivitelezhetetlennek tűnik? Nincs lehetetlen – garantált a sok nevetés, puffanások és lehetetlennek tűnő helyzetek.

Tökéletes elfoglaltság egy hideg, téli estén.
2011. november 19. V. Aquaprofit-Polgár Sakknap Polgár Zsuzsa, Polgár Zsófia és Polgár Judit. 33 szimultán sakkjátszmát játszottak a testvérek. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.