Karácsonyi fényárban Debrecen

A szeretetre hívták fel a figyelmet Debrecen város és az egyházak vezetői szombaton este, amikor a cívis város főterén felgyulladtak karácsony fényei, és a Nagytemplom előtt felavatták a mindenki karácsonyfáját.

Kósa Lajos a több mint ezres tömet előtt bejelentette: Szendrei Sándor debreceni polgár saját kertjéből ajánlotta fel a városnak a hatalmas ezüstfenyőt. A polgármester a szeretetre hívta fel a jelenlévők figyelmét, ami - szavai szerint - különösen fontos olyan időszakban, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogyan szeretnénk. Sokaknak nem könnyű most előretekinteni, jövőt tervezni - mondta, hozzátéve, hogy ilyen helyzetben "ha hiszünk a szeretet erejében, akkor könnyebben meglátjuk a kivezető utat is".

Utalt arra: felvetődött az előkészületek során, hogy szabad-e a mai gazdasági helyzetben ilyen fénybe borítani Debrecen városát. Az ő válasza erre: ez a közösség erejét mutatja, mert ebben a helyzetben is sokan összefogtak és felajánlásaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy most is úgy ünnepelhessünk, mint az már tíz esztendeje hagyomány Debrecenben.

Bosák Nándor, Debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök Jézus Krisztus születésére utalva arról beszélt, hogy a karácsonyt egy gyermek kezdte el és hozott világosságot. "Eljött, hogy megmutassa a tiszta életet, a békességet, a szeretetet, hogy életünk olyan legyen, ami méltó az emberhez" - mondta.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Ady versére is utalva arról szólt: lehet, hogy sok embernek csúf lesz ez a karácsony Magyarországon 2008-ban. "Ezt is látni kell" - tette hozzá a püspök. Ilyenkor fontos tudni, honnan lehet reménységet, erőt meríteni. "Bármilyen csúf is e karácsony, a bátorságot, a szeretetet, a reményt adja meg nekünk az Isten" - fogalmazott a református püspök.

A Debrecen főterén felállított mindenki karácsonyfáját mintegy 17 ezer izzó világítja meg. A városban összesen csaknem százezer világítótestet kapcsoltak be, s nem csak a belváros úszik fényárban, hanem több kertségi részen is fénybe borult a város.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.