Megköszönték, hogy eltörte a kétezer éves vázát

Egy múzeumlátogató kislány Jeruzsálemben eltört egy kétezer éves műkincset – majd köszönetet kapott érte.

A családjával a jeruzsálemi Izrael Múzeumba látogató kislány véletlenül eltört egy ókori üvegvázát, de büntetés helyett még meg is köszönték neki, mert a műtárgy helyreállítva jobb lett, mint a baleset előtt.

A Háárec című izraeli lap szerdai száma szerint pár nappal az eset után, kedden ismét kiállították az értékes tárgyat, az ősi egyiptomi, föníciai, római és bizánci műkincsekből álló New York-i Robert és Renee Belfer-gyűjtemény egyik darabját.

A múzeum fél éve több tucat különleges ókori és középkori műtárgyat kapott az egykori birodalmak kiváltságosainak fényűző luxustárgyait bemutató időszakos kiállításra a világhírű New York-i műgyűjtőktől, ebből az alkalomból került a múzeum vitrinébe az értékes üvegváza.

A műtárgyat mintegy kétezer éve, a római korban készítették, és talpazatán egy régebbi, kijavított törés nyomai voltak, amelyeket ma már szinte alig lehet látni az újabb restaurálást követően.

A múzeum egyik dolgozója szerint egy tömeges szünidei családi látogatáson a kislány a vitrinhez tapadt, talán meg is rázhatta azt, mire a váza leesett állványáról és a régi ragasztás mentén kettétört. A múzeum restaurátorai vették kezelésbe a kincset, és tüntették el ügyesen a régi törés helyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.