Kamion és vonat ütközött Kiskunlacházánál

A sódert szállító teherautó eddig tisztázatlan körülmények között hajtott a Budapest felé tartó tehervonat elé, a vonat vezetője meghalt.

Egy ember meghalt, amikor kamion és tehervonat ütközött Kiskunlacházánál szerda délelőtt - közölte a rendőrség. Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a baleset a település külterületén, egy jelzőlámpával ellátott vasúti átjáróban történt. A sódert szállító teherautó eddig tisztázatlan körülmények között hajtott a Budapest felé tartó tehervonat elé. Az ütközésben a vonatvezető a helyszínen életét vesztette, a kamion sofőrje súlyosan megsérült.

A MÁV közölte: a kamionos a jól működő fénysorompó tiltó jelzése ellenére hajtott a sínekre. Az ütközés miatt a teherautó és mozdony a sínek melletti árokba borult, két tehervagon pedig kisiklott.

Jelenleg a Budapest - Kunszentmiklós - Tass - Kelebia vasútvonalon áll a forgalom. A MÁV-START Zrt. az utasok elszállításához megrendelte az autóbuszokat. Az átszállások miatt 25-30 perces késére kell számítani. A szakemberek egyelőre nem tudják, mikorra áll helyre a közlekedés, mert a vasúti pálya 300 méter hosszan megrongálódott.

Közben a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elsőként a helyszínre érkező mentőhelikopter megsérült. Túri Péter, a kft. igazgatója elmondta: a helikopter az úttól biztonságos távolságra, a mezőn szállt le, amikor egy kamionos a földútról letérve a tükrével nekiment a helikopter lapátjának. A gép sérülése nem tűnik jelentősnek, felszállni azonban már nem lehetett. A helikopter a súlyosan megsérült kamionsofőrt szállította volna el, akit végül a ráckevei esetkocsi vitt be a Merényi kórházba.

Nem veszélyes a vasúti tartálykocsiból kifolyó anyag 

Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a tehervonat szállítmányával kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a veszélyfelderítő szolgálat megállapította, hogy a kisiklott tehervagon konténeréből szivárgó anyag nem veszélyes, robbanásveszélyes gőz vagy gáz nem képződött. A jelzése szerint üres konténerben feltehetően a tisztítás után maradhatott még valamennyi dimetil éter higított állapotban, a mérések nem mutattak ki veszélyesanyag-koncentrációt. 

Biztonsági okokból a baleset körül 200 méteres körzetben védőövezetet jelölt ki a mentés vezetője - tette hozzá a szóvívő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.