Kamillateával a rák ellen

A kamillában is megtalálható flavonoid, az apigenin blokkolja a rákos sejteket, melyek nem tudnak elburjánzani, továbbá elnyomja egy olyan gén működését, mely összefüggésbe hozható a rákos megbetegésre való hajlammal - állapították meg az Ohiói Egyetem kutatói.

Az apigenin több növényben is megtalálható, többek közt a zellerben, petrezselyemben, a kakukkfűben, a búzacsírában és bizonyos gombákban, melyeket az alternatív rákterápiában régóta használnak.  

Andrea Doseff, az Ohioi Egyetem genetika professzora a Daily Mailnek elmondta, az biztos, hogy az apigenin akkor a leghatásosabb, ha az emésztőrendszerbe jut (vagyis meg kell enni), de hogy miért, azt még nem sikerült kideríteni. Kutatók úgy találták, hogy az apigenin még az előrehaladott mellrákot is képes gyógyítani.

Kimutatták azt is, hogy az apigenin mintegy 160 fehérjetípushoz képes kapcsolódni, kijavítva azok hibát, így elképzelhető, hogy sok egyéb betegség megelőzésében és gyógyításában játszanak szerepet azok a növényi táplálékok, melyek tartalmazzák. 

"Képzeljünk el egy nagy edényt, amelyben a potenciálisan érintett fehérjék apró halak. Ha beletesszük az apigenin-molekulát, az magához vonzza ezeket ezeket a fehérjéket, mint ahogyan a hal a táplálék felé indul' - próbálta személtetni a folyamatot Dr. Doseff.

Az apigenin megakadályozhatja egyes ráktípusok műtét utáni kiújulását, valamint gyulladásgátló hatása is van.

A kutatócsoport most állatkísérleteket végez, az egereken apigenin-tartalmú táplálékkal etetik és azt vizsgálják, a molekula in vivo (élő szervezetben) is kifejti-e rákellenes hatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.