Kaliforniaiak menekülnek a terjedő bozóttűz elől

Újabb lakosoknak kellett elhagyniuk házukat a terjedő bozóttűz miatt Kalifornia déli részén, miközben voltak olyan területek, ahova már visszatérhettek a lakók.


Van, aki hazatérve porig égve találja otthonát. A néhány napja kezdődött tűzvészben helyi idő szerint vasárnap estére  800-1000 ház vagy lakás égett le és 8000 hektáron pusztult el a  növényzet. A tűzvész két területet érint: a Los Angelestõl északra  lévõ hegyek lábánál fekvõ Montecitót, ahol számos hírességnek van  háza, illetve a Los Angelestől délkeleti irányban elterülõ Orange  megye kanyonjait. Egy Los Angeles melletti lakóparkban csaknem 500  mozgatható, könnyűszerkezetes ház semmisült meg.

Eddig összesen 50 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából,  de mintegy felük már megkapta az engedélyt a visszatérésre. Újabb  néhány ezer azonban utasítást kapott, hogy hagyja el otthonát a  közelgő tűzvész miatt.

A szél vasárnapra egy kicsit alábbhagyott, így a tűzoltók a  levegőből is végezhetik az oltást. Hétfőn az előrejelzések szerint  valamelyest enyhül a hőmérséklet is, amely a térségre jellemzően 30  Celsius-fok felett van.

Halálesetről vagy súlyos sérülésről nem érkezett jelentés.

A tűzoltók szerint van esély rá, hogy néhány nap alatt el tudnak oltani minden tüzet.
Az amerikai szövetségi állam déli részét szárazság sújtja, két év óta alig esett a térségben.

Tűzoltó-repülőgép Diamond Bar településen, Kaliforniában
Tűzoltó-repülőgép Diamond Bar településen, Kaliforniában

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.