Kábítószer miatt fulladtak meg delfinek

Feltehetően a buprenorfin nevű, szintetikus heroinpótló szer miatt fulladt meg két delfin egy svájci állatkertben.

Az állatok még tavaly novemberben pusztultak el öt nap különbséggel, boncolásuk toxikológiai eredményét azonban csak most kaparintotta meg a svájci sajtó. A delfinek a lippersvili állatkertben éltek, és kimúlásukat először antibiotikumoknak tulajdonították, amelyeket állatorvosok adattak nekik. Az ügyészség hanyagság címén eljárás kezdeményezését fontolgatta, ám a most nyilvánosságra került orvosi szakvélemény alapján az állatorvosok nem hibáztak.

A St. Gallen-i törvényszéki orvostani intézet buprenorfint talált a delfinek vizeletében, amely heroinhoz hasonló hatású fájdalomcsillapító és kábítószer. Mármost, hogy miként kaphatott a két delfin drogot, arra az a nagyszabású zenei rendezvény lehet a válasz, amelynek az állatkert adott otthont. Több ezren vettek rajta részt, és egy teljes hétvégén át tartott. Nagy valószínűséggel a mulatozók révén került szintetikus ópium a delfinek medencéjébe, ez a szer pedig különösen veszélyes a vízi emlősökre, ugyanis kikapcsolja agyuk légzőközpontját.

A delfineknek - mivel tüdővel lélegeznek - rendre fel fel kell emelkedniük a vízfelszínre levegőt venni, és még alvásuk közben is éber marad agyuk egy része, hogy parancsot adjon időnként a "levegőzésre" - adta hírül az austriantimes.at című osztrák hírhonlap.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.