Jövőre lesz jogerős vöröiszap-ítélet

Januárban folytatódik másodfokon a vörösiszap-per. A Győri Ítélőtábla az ügyészi fellebbezés nyomán négy napon át tart nyilvános ülést a büntetőügyben. Első fokon a vádlottakat felmentették.

2010-ben Kolontáron, a falu közelében szakadt át a MAL Zrt. egyik vörösiszap tárolójának a gátja. A katasztrófában tíz ember meghalt, sok ház összeomlott.

A büntetőperben Bakonyi Zoltánt, a MAL vezérigazgatóját és tizennégy társát állították a Veszprémi Törvényszék elé. A per három éven át tartott, s az idén januárban hirdettek ítéletet. Sem a vezérigazgatót, sem a többi vádlottat  sem marasztalták el gondatlan közveszélyokozás vétsége és bűntette, valamint környezetkárosítás miatt.

A szakkérdések tisztázásában a Veszprémi Törvényszéknek nem volt könnyű dolga. A geotechnikai eseti szakértő professzort például a belügyminiszter és a katasztrófavédelem országos parancsnoka a hivatalos eljárásrend megkerülésével kérte fel. Az ügyészség többnyire az ő véleményére alapozta vádjait. A büntetőeljárási törvény azonban előírja: az eljárásrend szerint elsőbbséget élvező szakértői névjegyzékből kell választani, mégpedig kirendelői határozattal, amelyben konkrétan meg kell fogalmazni a kérdéseket is. Ezek hiányában vagy más okok miatt az első fokú bíróság összesen öt szakértőt zárt ki.

A Győri Ítélőtábla viszont – felllebbezés nyomán - a büntetőeljárásban meghallgatott egyes szakértők korábbi kizárásának megtagadásáról döntött. Határozatuk értelmében másodfokon a kizárt eseti szakértők közül  háromnak a véleményét is figyelembe vehetik, mérlegelhetik a bizonyítékok körében.

Az első fokú felmentő ítélet nagy felháborodást váltott ki, a katasztrófában érintett település lakói és tüntetést is szerveztek a bíróság elé. Az ügyészség pedig bejelentette, hogy az ítélet"súlyos, másodfokon orvosolhatatlan megalapozatlansága" miatt indítványozza az ügy újratárgyalását.

A január 23-ra és az azt követő három nspra  másodfokon kitűzött nyilvános ülésen új bizonyítékok felvételére nem kerül sor. Az ügyészség indítványáról is az ülésen dönt majd a Győri Ítélőtábla – mondta el tudósítónknak Ferenczy Tamás bíró, a tábla szóvivője.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.