Jövő héten ítélet lehet Szita Bence meggyilkolásának ügyében

A jövő héten akár ítélet születhet a Szita Bence meggyilkolásával gyanúsított vádlottak perében. Mindhárom feltételezett elkövetőt életfogytig tartó szabadságvesztés fenyegeti.

Kedden folytatódik a Kaposvári Törvényszéken P. Erika és társainak büntetőpere. A 47 éves asszonyt, és – a perben nevét vállaló – Bogdán Józsefet, valamint Kertész Józsefet azzal vádolja az ügyészség, hogy 2012. október 29-én, Sántos község határában megölte a 11 esztendős Szita Bencét. A kaposvári adóhivatalnál dolgozó nő – a vádirat szerint – azért bérelte fel a két férfit, mert úgy érezte, Bence miatt nem felhőtlen a viszonya a fiú nevelőapjával.

A per május közepén startolt, és bár a vádlottak részben vagy teljesen tagadták felelősségüket, az eddigi vallomások alapján igazolódni látszik a vádirat által rekonstruált bűncselekmény. Vagyis úgy tűnik, P. Erika volt a felbujtó, Bogdán József pedig a végrehajtó, aki példátlanul kegyetlen módon végezte ki a felsőmocsoládi kisfiút. A bűntényt végignézte P. Erika és Kertész József, a 42 éves férfinak főképp a sírásás volt a dolga.

Az ügyészség 14 évet be nem töltő személy ellen kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja a trió tagjait. Ha a vádat a bíróság igazolva látja, akkor mindhárom elkövető életfogytig tartó börtönnel sújtható. Az ügyészség a tárgyalás előtt eldöntötte, hogy az erőszakos bűncselekményekért már többször elítélt Bogdán Józsefre tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést indítványoz. Június 4-én és 5-én folytatódik a tárgyalás, újabb tanúkat és szakértőket hallgatnak meg, s mint az ügyet tárgyaló tanács elnöke, Vadócz Attila – kérdésünkre válaszolva – elmondta: a második napon megszülethet az elsőfokú ítélet.

A Blikk újdonságként említi azt a tényt, hogy P. Erika egyik rokona vallomást tett a komáromi bíróságon, mivel neki az asszony már a gyilkosság előtt hetekkel arról beszélt: meg akarja mérgezni Bencét. Vadócz Attila szerint azonban ez nem új bizonyíték, a vádiratban szerepel a rokon terhelő vallomása, s őt azért hallgatták ki Komáromban, mert ott lakik, és betegsége miatt nem vállalta az utat Kaposvárra.

Arról egyébként a törvényszéken Kertész József is beszélt már, hogy P. Erika elmondta neki: energiaitalba kevert méreggel akarta megölni Bencét, ám a fiú mintha átlátott volna rajta, nem fogadta el a kínált italt. Ezért az asszony sátánnak minősítette Bencét. Ugyanakkor a tárgyaláson P. Erika azt vallotta: nem akarta megölni a fiút, s a gyilkosságot Bogdán erőltette rá, az ő hibája mindössze az, hogy félt megvédeni a fiút. A mérgezési szándék és kísérlet azonban egyértelműen azt látszik erősíteni, hogy a Bence elleni bűncselekmény kitervelésében P. Erika szerepe volt meghatározó, s ez súlyosan minősíti az asszony cselekedetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.