Jönnek az újabb fogamzásgátló módszerek férfiaknak

A tesztoszteron-injekció, a spermiumbénító tabletta, a hereultrahang és a genetikai vaszektómia - bár még kísérleti stádiumban vannak - újabb áttörést hozhatnak a férfiak számára fogamzásgátlás terén.

A tudósok a rendelkezésre álló alternatívák szegényessége miatt döntöttek újabb, kifejezetten férfiaknak szóló fogamzásgátlási módok kifejlesztése mellett – írja a Medipress.

Óvszernek öltözött demonstrálók, a kondom életmentő szerepére hívják fel a figyelmet Peruban.
People dressed as condoms hold up signs in a performance during an AIDS and HIV prevention campaign in downtown Lima, November 30, 2010. The annual World AIDS Day will take place on December 1. The signs read 'Responsible love = condom', 'Protect from AIDS, use a condom' and 'Condom or nothing'. REUTERS/Mariana Bazo (PERU - Tags: HEALTH SOCIETY IMAGES OF THE DAY)

Bár a kondom elvileg 98 százalékos hatékonysággal alkalmazható, a nem megfelelő használat miatt mindössze az esetek 85 százalékában beszélhetünk teljes védelemről. A sterilizáció, mint végleges megoldás lényegében csak a többgyermekes családapáknál jöhet szóba, a klasszikus női fogamzásgátló tabletta férfi változatának megalkotása pedig még várat magára.

„Sokkal egyszerűbb egyetlen petesejtet kontrollálni, mint azt a százmillió spermiumot, amit a szervezet naponta termel” – indokolta a módszerek nemenkénti eltérését Peter Schlegel, a New York-i Cornell Egyetem professzora. „A hibalehetőség óriási, hiszen ha egyetlen spermium megmenekül, az a kezelés teljes kudarcát jelenti.”

Jelenleg a következő férfi fogamzásgátlási lehetőségeken fáradoznak az orvosok:

A farizomba havonta adagolt tesztoszteron szabályozza a tüszőhormon termelődését és az LH-szintet, így képes ideiglenesen leállítani a spermiumok képződését. A tesztoszteron egyébként elengedhetetlen a spermiumok előállításához, ám ha a szervezet túl sokat érzékel belőle, blokkolja a folyamatot. Kínában egy kétéves vizsgálati szakasz során ezer férfi körében 95 százalékos hatékonyságot mutatott az eljárás. A normális spermiumszám hat hónapon belül két fő kivételével mindegyiküknél visszaállt. A lehetséges mellékhatások – úgymint a hangulatingadozás, a libidócsökkenés és az akné – ugyanakkor visszavethetik a módszer népszerűségét. Az injekció előreláthatólag öt éven belül elérhető lesz.

Brit kutatók olyan tabletta kifejlesztésén fáradoznak, amely megakadályozza, hogy az ejakulátummal spermiumok távozzanak. Alapanyagát olyan vérnyomás-szabályozók és antipszichotikumok vegyületei képezik, amelyeknél úgynevezett „száraz ejakulációs” mellékhatásról számoltak be a betegek. „2-4 órával az aktus előtt kell bevenni, de akár két nappal előtte is hatásos” – mondta John Guillebaud, a Londoni Egyetem professzora. Az alkalomszerűen is használható módszernek tíz éven belül jósolnak törzskönyvezési lehetőséget.

Negyedórányi fájdalommentes hereultrahangozással félévnyi terméktelenség érhető el. Az egyesült államokbeli Észak-Karolinai Egyetem munkatársai patkányoknál és majmoknál hatékonynak találták a megoldást, amellyel néhány napos különbséggel folytatott beavatkozás-sorozat esetén akár végleges sterilitás is elérhető. Biztató, hogy semmilyen hormonális mellékhatás nem merült föl eddig. A kutatás folytatódik, néhány éven belül elképzelhető az engedélyezés.

Az úgynevezett genetikai vaszektómia az egészséges spermiumok termelődéséhez szükséges Katnal1 nevű gén módosítását jelenti. Dr. Lee Smith, az Edinburghi Egyetem szakértője szerint a nem hormonális hatóanyagot tartalmazó injekció nem befolyásolná a spermiumok korai fejlődését, így nem állna fenn a végleges terméktelenség veszélye. A genetikai összetevők alkalmazására azonban még legalább egy évtizedet várni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.