Jön a hosszú hétvége, érdemes körültekintően vásárolni óvszert

Általában nem szerencsés, ha az állam és szervei beleszólnak a polgárok szexuális szokásaiba. Ez esetben azonban talán mégis kivételt tehetünk.
Kockázatelemzés alapján ellenőrzött a napokban a NAV két vállalkozást. Egészségügyi és higiéniás termékeket, gumióvszert, elektromos fogkefét, borotvahabot és légfrissítőket forgalmaztak – egyebek között.

A NAV arról nem árult el részleteket, hogy a kockázatelemzés során milyen adatok vagy információk alapján dobta ki a számítógépük a szóban forgó vállalkozásokat. Csak annyit közölt, hogy egy időben három helyen tartottak próbavásárlást, és a cégek már ezeken is elbuktak. Se számlát, se nyugtát nem adtak a revizoroknak, és még pénztárgép sem volt az üzletben, noha annak telepítése és használata jó ideje kötelező már.

És ha ez még nem lett volna elég: a megvásárolt termékekről már a helyszínen lerítt, hogy hamisak. Később megerősítették a revizorok feltételezését a szakértői vizsgálatok is. Még nem egyértelmű, hogy hol készültek az egyes termékek, de az bizonyos, hogy nem azt az árut rejti a csomagolás, mint amit feltüntettek rajta.

Ez esetben viszont a hamisítók nemcsak az államot károsították meg; mert ha bizonylatot nem adtak, nyilván adót sem fizettek. Komoly higiéniás és egészségügyi kockázatot jelentenek az ismeretlen eredetű, ismeretlen technológiával és anyagokból készült termékek.

Közleményében a NAV hangsúlyozta: a lefoglalt termékek nyilvánvalóan nem estek át semmiféle kötelező bevizsgáláson, ezért használatuk – a termék rendeltetésétől függően – komoly kockázatot jelenthet a vásárlók és használók számára.

Az ismeretlen eredetű termékeket a NAV pénzügyőrei lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak az ügyben. A tettesek több százezer forint bírságra számíthatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.