Jogszabály tilthatná a csontsoványság reklámozását

A jeles angol egyetem, a London School of Economics (LSE) közgazdászai szerint az európai kormányok jogszabály bevezetésével tilthatnák ki a csontsovány modelleket a kifutóról és a magazinok hasábjairól egyaránt.

Az első anorexiát érintő, 3000 európai nő bevonásával készült tanulmányból kiderült, hogy a társadalmi és kulturális környezet készteti a nőket önsanyargató diétára a "tökéletes alak" elérése érdekében - írja a brit The Guardian internetes oldala.

Az anorexia nervosa áldozatainak 90 százalékát fiatal lányok teszik ki, akik leginkább saját korosztályuk értékítéletét veszik alapul. Így a kutatók szerint az anorexia egy "társadalmi úton terjedő kór".

A tanulmányból az is kiderül, hogy a francia nők a legsoványabbak Európában, de az anorexiában szenvedők aránya Ausztriában, Olaszországban és Írországban a legmagasabb. Jellemzően a 15 és 35 év közötti nők áldozzák fel egészségüket a karcsúság oltárán.

Dr Joan Costa-Font az LSE közgazdásza szerint, ha a magazinokban publikált, illetve reklámokban látható csontkollekciók számát csökkentenék, azzal javulna a nők önképe. - A pszichés evészavarokkal küzdő, torzult önképpel rendelkező nők társadalmi befolyásoltsága talán arra sarkallja az európai kormányokat, hogy lépjenek az ügyben és kompenzálják a rájuk nehezedő szociális nyomást.

A tanulmány arra is kitér, hogy a kormányok egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak a reklám- és divatipar szabályozására. A brazil modell, Ana Carolina Reston 2006-os halála óta több országban is terítéken van a téma.

Forrás: mainap.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.