Jogerős életfogytiglan a horogkeresztes gyilkosnak

Jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte kedden a Szegedi Ítélőtábla a korábbi élettársát feldaraboló "kalocsai hentest", aki az áldozattal együtt szélsőjobboldali eszmék híve volt. Az elítélt legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A Szegedi Ítélőtábla 15 évről életfogytig tartó fegyházbüntetésre súlyosbította a kalocsai András Péter büntetését, aki 2009. április 20-án különös kegyetlenséggel megölte volt barátnőjét, I. Gyöngyvér Annát, akivel 2007 márciusa óta éltek szerelmi kapcsolatban. A kapcsolatuk nem volt zavartalan: a férfi féltékenykedett, noha több alkalommal is ő csalta meg élettársát. A nő sérelmezte, hogy a férfi regisztráltatta magát egy társkereső honlapon. A férfi többször nyilvánosan is durván beszélt a nővel. Igyekezett meghatározni, hogy a nő hogyan öltözködhet, kikkel találkozhat. Egy ideig a férfi apjának lakásában éltek, később albérletbe költöztek - ott történt az emberölés.

A későbbi gyilkosnak nemcsak arról volt határozott elképzelése, hogy élettársának hogyan kell viselkednie, politikai értelemben szélsőjobboldali nézeteket vallott, szélsőséges jelképeket tartott az albérletében. Volt horogkeresztes karszalagja, „védelmi céllal" késeket tartott a szobájában. Ha alkohol hatása alá került, agresszívvé vált - korábban két ízben részegen verekedett a kocsmában, emiatt elítélték. Számítógépén tárolt egy videofelvételt, amelyen két orosz neonáci lefejez egy kaukázusi embert. A férfi foglalkozása hentes és mészáros volt, ezt a szakmát gyakorolta a gyilkosság elkövetése idején is.

A nő meg akarta szüntetni a kapcsolatot. Fokozatosan hordta el személyes holmiját a férfi albérletéből. 2009 áprilisában ő is bejelentkezett egy társkereső honlapra, megismerkedett egy másik férfival. A féltékeny hentes ezt nem tudta elviselni. Április 20-án Budapestre utazott, ahol öngyilkossági gondolatai voltak, nyugtató tablettákat vett be, de mivel nem érezte a hatását, két deciliter Hubertust ivott rá. Hazaérkezve a kalocsai buszmegállóban összetalálkozott a sértettel, elmondta neki, hogy öngyilkos akart lenni, de még ahhoz is gyáva volt. Majd abban maradtak, hogy a sértett aznap este felkeresi a vádlottat. A férfi még erősebben berúgott, és először hasba, majd hátba szúrta a sértettet. A fejét is le akarta vágni, ahogyan a filmen látta, de ez nem sikerült neki. A már halott, hason fekvő áldozat hátán horogkeresztet formázó sérüléseket okozott. Ezután a falon lévő horogkeresztes zászlót leszedte, ezzel a sértett holttestét letakarta, majd egy szőnyeget is ráterített.

Hegedűs István, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírója a súlyosbítás indoklásaként elmondta: az Ítélőtábla további súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a sértett holttestét is több helyen összevagdosta, valamint azt, hogy olyan személy sérelmére követte el cselekményét, akivel hosszabb ideje szoros kapcsolatot tartott fenn. A büntetés súlyosbítását indokolja - mondta el a bíró -, hogy egyre agresszívabbá válik a társadalom, eldurvulnak a bűncselekmények. Az általa vezetett bírói tanács csupán az elmúlt egy évben három olyan bűnügyben mondott ítéletet, amelyben fiatalemberek csak azért végeztek szerelmükkel, mert az el akarta őket hagyni. Az agresszivitás ellen nagyobb szigorral kell fellépnie az egész társadalomnak, így a jogalkalmazó bíróságnak is - hangsúlyozta a tanácsvezető bíró, aki hozzátette: a bűncselekményben nem játszott szerepet, hogy az elkövető a náci eszmékkel rokonszenvezett, ugyanis az áldozat szintén náci szimpatizáns volt. A bíróság álláspontja szerint a brutális gyilkosságot kizárólag a féltékenység motiválta.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.