Jogerős életfogytiglan a két cseh szeszhamisítónak

Jóváhagyta az illetékes olomouci székhelyű bíróság az alacsonyabb fokú testület verdiktjét, s ezzel jogerősen életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtották a cseh Tomás Krepelát és a szlovák származású Rudolf Fiant. Ők voltak a főkolomposai annak a bűnbandának, amely 2012 nyarán nagy mennyiségű, metil-alkohollal mérgezett szeszt dobott piacra
Ezzel negyvenhét ember halálát okozták Csehországban, négyen pedig Lengyelországban váltak a a határvidéken fogyasztott pancsolt ital áldozataivá. Hetvenkilenc személy súlyos egészségkárosodást szenvedett, többen megvakultak.

A vádlottak padján: Tomás Krepela (balra) és Rudolf Fian (jobbra).
Alex Fuxa

A vád szerint Rudolf Fian, évek óta a csehországi Karvinában élő vállalkozó és cseh társa metil-alkohollal pancsolt szeszt gyártott, amelyet áron alul adtak el szeszkereskedő ismerősüknek. Ő továbbadta több kisebb cseh cégnek, amelyek a feketepiacon jórészt hazai rumként árusították főleg kocsmákban és utcai talponállókban. Az egyik bűnrészes információi alapján a rendőrség néhány nappal az első halálos áldozatokat követően, a rejtett raktárakban több mint 10 ezer liter pancsolt szeszt foglalt le, amely akár 150 ezer ember halálát okozhatta volna.

Szerdán az utolsó szó jogán mindketten igyekeztek csökkenteni felelősségüket. Tomás Krepela azt bizonygatta, hogy üzlettársának valóban szállított feketén nagy mennyiségű fagyálló folyadékot, ám nem volt tudomása arról, hogy mire használja fel. Fian viszont azt bizonygatta, hogy nem volt tisztában azzal, milyen tragikus következményei lehetnek a szeszpancsolásnak. " A bíróság egyértelműen bizonyítottnak találta, hogy haszonszerzés céljából súlyos közveszélyt okoztak, emiatt jogos a lehető legsúlyosabb büntetésük" - indokolta a jogerőssé vált ítéletet Vladimír Rutar, a szenátus elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.