Jógával jól kezelhető a változókori alvászavar

A változókorban lévő, alvászavarral küszködő nők számára igen gazdaságos és mellékhatások nélküli altatószert találtak brazil kutatók, a jógát.

Sok nő szenved korának előrehaladtával a klimax különböző tüneteitől, amelyek között gyakori az alvászavar. Világszerte sokféle altatótabletta kerül forgalomba, de ezek használata költséges és előfordul, hogy nincs megfelelő hatásuk, máskor pedig éppen ellenkező mellékhatások jelentkeznek.

A jóga a teljes embert kezeli. A modern kor embere egyre szívesebben tér vissza az õsi gyógymódokhoz
A jóga a teljes embert kezeli. A modern kor embere egyre szívesebben tér vissza az õsi gyógymódokhoz

Rui Ferreira Afonso és munkacsoportja évek óta foglalkozik a változó korban lévő nők különféle panaszainak kezelésével. A kutatók a szakirodalmat áttekintve a Menopause szakfolyóiratban leírják, hogy a jóga a nők klimaxos panaszainak mérséklésére már korábbi vizsgálatok szerint is hatásosnak tűnt.

Arra vonatkozólag is voltak adatok, hogy alvászavarok javítására ugyancsak alkalmas, de nem találtak olyan megfelelően ellenőrzött tanulmányt, amelyben a változó korba kerülő nők alvászavarainak csökkentésével kapcsolatban történtek volna megfigyelések.

A brazil munkacsoport 44 menopauza utáni korban lévő 50-65 éves nőt vont be a vizsgálatba. Csak olyanok vehettek részt a tanulmányban, akik nem kaptak hormonkezelést és nem volt idült betegségük, mint a cukorbaj vagy rosszindulatú daganat. Az önként jelentkező hölgyeket véletlenszerű módon három csoportba osztották.

Az egyik csoport tagjai jógaoktató segítségével hetenként két alkalommal egy órás jóga gyakorlatot végeztek. A másik csoportba került vizsgálati alanyok ugyanannyi időt töltöttek passzív ellazítással, végül a harmadik csoport vizsgálati résztvevőinél semmiféle beavatkozás nem történt: ez volt a kontroll csoport.

A négyhónapos megfigyelés végén az derült ki, hogy a jógázók mérhetően kevesebbet szenvedtek alvászavartól, életük minősége is jelentősen javult, nem éreztek annyi stresszt, mint a másik két csoportban lévők. A jóga csökkentette a klimaxos panaszokat is. Az eredmények alapján a kutatók szerint a változó korban lévő nők rossz alvása esetén jóga gyakorlatok végzése ajánlható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.