Jó hatással vannak a szuperhősök a férfiakra

A férfiak szuperhősökhöz fűződő pszichológiai kötődése pozitív irányban befolyásolhatja saját testképüket – állítják a Buffalo Egyetem kutatói a Journal of Experimental Social Psychology című pszichológiai szakfolyóirat legutóbbi számában közölt tanulmányban.

Arra a megállapításra jutottak, hogy ha egy férfit paraszociális, azaz egyoldalú pszichológiai kötődés fűz egy fiktív, izmoktól dagadó szuperhőshöz, akkor nemcsak izmosabbnak és férfiasabbnak látja saját magát, de valóban fizikailag erősebb is lesz. A testünkkel való elégedetlenség és a torzult testtudat egyre gyakrabban előforduló probléma, sőt lassan korunk egyik népbetegségévé növi ki magát – idézi a szerzőket a Mindennapi Pszichológia.

Christopher Nolan filmje újrateremti a Batman-sztorit
Christopher Nolan filmje újrateremti a Batman-sztorit

A kutatók azt is megemlítik, számos korábbi tanulmány igazolta, hogy a média által sugallt férfias és izmos férfiideál káros hatással lehet a férfiak saját énképére, és növelheti az elégedetlenség érzését.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a szuperhősök erőtől dagadó izmai is megnövelik a férfiak bizonytalanságát és negatív testképzavart okozhatnak, de a paraszociális kötődés miatt a kutatók éppen az ellenkezőjére jutottak, tehát a szuperhősökből a férfiak a pszichológiai kötődésnek köszönhetően magabiztosságot és erőt meríthetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.