Jó biznisz az embercsempészet románnak és magyarnak egyaránt

Fejenként 200-300 eurót (63-94 ezer forintot) kérnek el a menekültektől azok az embercsempészek, akiket folyamatosan kapcsolnak le a rendőrök Magyarországon és a román–magyar határnál. Úgy tűnik, a menekültektől beszedhető útiköltség túl nagy csáberővel bír, és az efféle bűncselekmények egyre szaporodnak a fokozott ellenőrzések dacára is.

Egy 26 éves román férfit az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán, a 27-es kilométerszelvénynél ellenőriztek augusztus 31-én. A magyar rendszámú gépkocsiban hat, Magyarország területén jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkező szír állampolgár utazott, akiket a férfi Németországba akart eljuttatni, fejenként 250 euróért (78 ezer forint). A román férfit az érdi kapitányságon állították elő, és embercsempészet miatt eljárást indítottak ellene. A bűncselekményt elismerte.

Csongrád megyében még vasárnap fogtak el egy török kamionost a nagylaki átkelőnél a közös ellenőrzést végző magyar és román rendőrök. A teherautó csomagterében hat iraki menekült utazott. A török sofőrrel szemben a büntetőeljárást, embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt a román rendőrség folytatja le – közölte Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel.

A szegedi rendőrök csak szombattól hétfőig 15 olyan magyar állampolgár ellen kezdeményeztek büntetőeljárást, akik az államhatár térségéből a fővárosba akartak összesen 58 szír határsértőt szállítani. A sofőrök fejenként 200-300 eurót (63-94 ezer forintot) kértek a fuvarért.

Két embert őrizetbe is vettek a szegedi nyomozók. Egyiküket azért, mert már több alkalommal indult ellene eljárás ilyen bűncselekmény miatt. Egy 37 éves csanyteleki férfi pedig azért került őrizetbe, mert hétfőn reggel több piros lámpán is áthajtott, miközben három szír állampolgárral az autójában megpróbált elmenekülni az őt megállítani akaró rendőrök elől Szegeden. Végül kiugrott a kormány mögül, elfutott, de a rendőrök utolérték és elfogták – tudatta Szenti Szabolcs szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.