Jézus korabeli halotti lepelre bukkantak

Jézus korabeli halotti lepel darabjaira bukkantak szakemberek Jeruzsálem egyik ősi temetőjének sírjában. A lepel egyszerű szövésű, nagyban különbözik a sokat vitatott torinói lepeltől.

A jeruzsálemi Héber Egyetem, valamint néhány kanadai és amerikai intézmény kutatói szerint a Jeruzsálem óvárosa melletti temetőben talált szövetdarabok Jézus idejéből származnak - olvasható a BBC hírportálján. A szövetfoszlányokba tekert férfi teste a temetőnek abból a részéből került elő, amelyet a vér mezejének is neveznek, mert a bibliai Iskarióti Júdás Jézus elárulása után itt ölte meg magát.

A kutatók szerint a kriptából előkerült férfi egy magas rangú zsidó pap vagy arisztokrata lehetett, aki leprában hunyt el. A teste köré tekert lepel egyszerű szövésű, azaz nagyban különbözik a sokat vitatott torinói lepeltől. Az újonnan felfedezett szövetdarabok tökéletesen megfelelnek a Jézus korában használt temetkezési ruhák anyagának. Ebből pedig arra következtettek a kutatók, hogy az Olaszországban őrzött szövet nem származhat az első századi Jeruzsálemből.

A torinói leplet az elmúlt húsz év során számtalan vizsgálatnak vetették alá, amelyek szerint a szövet a középkorból származik, a hívők szerint viszont Jézus arcának lenyomata látható rajta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.