Jégre lépni tilos!

A kisebb befagyott tavakat már országszerte ellepték a korcsolyázók, a tiltás ellenére a különösen veszélyes hazai vizek jegén is megjelentek a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A szakemberek életveszélyt emlegetnek.

Noha összefüggő jégtakaró borítja a Velencei-tavat, még mindig nem elég vastag a biztonságos korcsolyázáshoz: ezért nem nyitnak ki a velencei-tavi korcsolyapályák a hét végén. A hideg időjárásban a jég vastagsága centiméternyit is hízik, mára és vasárnapra mégsem éri el a szükséges vastagságot. A jégpáncélt naponta ellenőrzik, ezért is érdemes megfogadni a hivatalos szervezetek tanácsát: egyelőre ne menjenek a tóra korcsolyával.

Nagy Jenő, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője szerint a Balaton jege is alkalmatlan arra, hogy azon biztonságosan tartózkodjanak. A jég vastagsága legfeljebb négy centiméter.

A vízi rendészet vezetője felhívta a horgászok figyelmét arra, hogy ha léket vágnak, annak helyét jól látható módon jelöljék meg, amikor elhagyják a területet, nehogy valaki a lékbe csússzon.

A jogszabály nem határozza meg centiméterben, hogy mikortól tekinthető a jég biztonságos vastagságúnak. A nemzetközi gyakorlat szerint a hízásban levő 12–16 cm vastagságú jég már kellő biztonságot ad a csoportos jégen tartózkodáshoz – mondta Bagyó Sándor, a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Erre azonban, a jelenlegi időjárás mellett nagyjából 10 napot még várni kell. A VMSZ is a korcsolyázni vágyók türelmét kéri.

Fontos tudni, hogy még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben negyedóránál többet. A vízből kimentettet mindenképpen orvosi ellátásban kell részesíteni. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a szerencsétlenül járt korcsolyázót ne vigyük azonnal túlfűtött helyre, mert a gyors felmelegítés súlyosbítja az állapotát.

A Balaton jege azért is veszélyesebb a kisebb tavakénál, mert nem homogén. A meder tele van kisebb-nagyobb hőforrásokkal. Ezeken a jég vastagsága több centiméterrel is vékonyabb lehet, mint máshol.

Várhatóan több önkormányzat jelöl majd ki korcsolyázóhelyeket az idei korcsolyaszezonban is a Balatonon, ahol biztonságosan lehet majd sportolni. A „szabad vízen tartózkodást” belügyminiszteri rendelet szabályozza, s elvileg folyókon nem is lehetne korcsolyázni. A rendelet tiltja azt is, hogy sötétedéskor a jégen tartózkodjon bárki, szintén nem lehet korcsolyázni, ha a jég mozog vagy a tó bizonyos részén még „hullámzik”, vagy a folyó zajlik. Járművel szintén tilos a jégre hajtani, amelyet azért is kell hangsúlyozni, mert néhányan tartották már „jó mókának” autóval csúszkálni a jégen.

Férfiak jéghokiznak a befagyott Velencei-tó jegén, a velencei strandon
Férfiak jéghokiznak a befagyott Velencei-tó jegén, a velencei strandon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.