Jeanne d'Arc gyűrűje visszakerült Franciaországba

Hatszáz év után újra Franciaország területén fogják őrizni azt a gyűrűt, amely állítólag a francia nemzeti hősként tisztelt Szent Johanna, azaz az „orléans-i szűz” tulajdona volt.

A gyűrűt a Puy du Fou alapítvány vásárolta meg egy londoni árverésen, a becsült ár harmincszorosáért, majdnem 300 ezer fontért. A vásárláshoz szükséges összeget magánadományozók rakták össze.

A Puy alapítvány szerint a gyűrű visszatérése Franciaországba erőteljes szimbólum, és valószínűleg így véli a francia szélsőjobb is, mert Marine le Pen, a Nemzeti Front elnöke Twitter-üzenetben köszönte meg az alapítvány létrehozójának, Philippe de Villiers-nek, hogy az ereklyét visszaszerezték.

A gyűrű pénteken repült haza, s Nicolas de Villiers alapítványi elnök erről úgy nyilatkozott a francia televíziónak, mint egy nemzeti kincs dicsőséges visszatértéről.

Feljegyzések szerint az ékszert 1431 május 29-én, kivégzése előestéjén vették el Jeanne d'Arctól, s az Henry Beaufort bíboros tulajdonába került, és a családjánál is maradt 500 éven át egészen addig, amíg Lady Ottoline Morrell át nem adta Augustus John festőművésznek valamikor 1914 előtt. A gyűrű legutolsó magántulajdonosa egy essexi férfi, Robert Hasson volt, akinek az apja 1947-ben vette meg egy aukción 175 fontért anélkül, hogy ismerte volna a tárgy történetét.

A csecsebecse eredetét a Timeline Auctions aukciósház derítette ki, s bocsátotta most árverésre. A gyűrű értékét 10 ezer és 14 ezer font közötti értékben állapították meg, és maga a vezérigazgató, Brett Hammond is megdöbbent, amikor a licit elérte a 297 ezer 600 fontot.

A Puy du Fou az ékszert saját fenntartású történelmi témaparkjában helyezi el Nantes közelében. A park évente mintegy kétmillió látogatót vonz – írja a The Telegraph.

A gyűrűről, melybe a Jézus és Mária szavak és károm kereszt van vésve, azt tartják, hogy Jeanne d'Arc a szüleitől kapta, s ezt megérintve jelent meg előtte Szent Katalin egy látomásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.