Javul az árvízhelyzet a Felső-Tiszán

Mérsékelték, illetve megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza két szakaszán, Tiszabercelnél viszont még mindig másodfokú a riasztási szint - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Zsurk és Szabolcsveresmart közötti árvízvédelmi szakaszon megszüntette, Szabolcsveresmart és Nagyhalász között elsőfokúra mérsékelte a készültséget a vízügyi szervezet - mondta Bodnár Gáspár. Hozzátette: a Kraszna védvonalain jelenleg elsőfokú készültség van érvényben, de a folyó magyarországi szakasza már apad.

A folyamatos szivattyúzás hatására csökken a Lónyay-főcsatorna vízszintje is, a töltéseken azonban még másodfokú a készültség. Az igazgatóság 125 kilométer hosszú védvonalon másodfokú, 87 kilométeren pedig elsőfokú készültségi szintet rendelt el. Az érintett szakaszokon figyelőszolgálat ellenőrzi a vízszintek változásait.

Bodnár Gáspár szólt arról is, hogy az elöntések mintegy 1000 hektárral csökkentek keddhez képest, de még így is csaknem 18 ezer hektárt borít belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A belvízhelyzet javulása viszont lehetővé tette a Túr-Szamosközben a készültség megszüntetését, valamint a nyírségi főfolyásokon elsőfokúra mérséklését. A Felső-Szabolcsban, a Beregben és a Szamos-Krasznaközben továbbra is másodfokú belvízvédelmi riasztás van érvényben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.