Játékhajót próbál átküldeni az Atlanti-óceánon egy brit tudós

Százhúsz centiméter hosszú, 90 centi magas vitorlájú játékhajót próbál átküldeni az Atlanti-óceánon egy brit tudós a járműbe programozott útvonallal.

A 13 kilogramm tömegű Snoopy Sloop nevű hajó a tervek szerint szombaton vág neki csaknem tízezer kilométeres útjának. Robin Lovelock négy éven át építgette, tökéletesítgette a hajót, amelynek alkatrészeit a világhálóról szerezte be, és amelynek összköltsége 449 font (160 ezer forint).

A hajót - vitorlás lévén - a szél hajtja, navigációs rendszerének számítógépe - amelynek műholdas helyzetmeghatározója is van - napelemmel működik. Lovelock óránként kap jelet a hajó hollétéről. Számításai szerint a jármű egész gyorsan, óránként átlagosan 4,8 kilométeres sebességgel hasítja majd a vizet, de így is leghamarabb fél évbe telik, mire célba - a massachusettsi Plymouthba ér. A hajó az angliai Barton-on-Sea-ből indul, megcélozza az Azori-szigeteket, hasznosítja a Bahamák felé fújó széláramlatot, majd északnak fordul.

A járműnek bőven van vízi jártassága: eddig már 8 ezer kilométert tett meg. Csakhogy a tartóssági próbafutam egy tavon folyt, amelyen szélből fújt ugyan óránként 80 kilométeres erejű is, ám hullámokból messze nem voltak akkorák, mint amekkorák az Atlanti-óceánon várhatók - télen. A 65 éves Lovelock azonban úgy véli, hogy hajója megbirkózik a hullámokkal, a vitorlák műanyagból készültek.

Annak veszélye kicsi, hogy a Snoopy Sloop másik hajóval ütközne. A madarak sem hátráltathatják igazán a játékhajót. A teszttávon rá-rászálltak ugyan, de csak csendes időben, amint feltámadt a szél, elrepültek.

Lovelock - aki már nyugdíjas - nem gyerekkori álmát valósítja meg, egyszerűen magával ragadta a versenyszellem, és nagyon szeretne elsőként átjuttatni távirányítású hajót az Atlanti-óceánon. 

Nem csak ő próbálkozik ezzel, de még senkinek sem sikerült a dolog. Lovelock azért indítja hajóját időjárási szemszögből kellemetlen és kedvezőtlen időben - lényegében tél elején -, hogy ne előzze meg más. Annyira reméli a sikert, hogy hajóját már a visszaútra is beprogramozta. Amerikából a brit Barnstaple-be várja játékhajóját - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.