Idén már kilencszer csapott le a szilveszteri gyilkos

Japánban a mochi több fulladásos halált is okoz évente. Most feltűnően sokat a korábbi évekhez képest. Tizenhárman kórházban végezték miatta.

A mochi egy tradicionális ünnepi édesség, amely nyúlós rizstésztából készül. A főtt rizsszemeket addig püfölik és gyúrják, amíg massza nem lesz belőlük. Előállítása fáradtságos, több embert igénylő munka, ezért is tartogatják különleges alkalmakra.

Az egyszerű, modern változat a Mochiko nevű édes rizslisztből készül és cukorral, illetve keményítővel elegyítik, illetve víz hozzáadásával tésztát gyúrnak belőle. Ezt aztán tűzhelyen vagy mikrohullámú sütőben megfőzik, amíg kissé áttetsző és nyúlós nem lesz – írja a Guardian.

Ebből a magas keményítőtartalmú tésztából aztán golyókat, kockákat készítenek, tölthetik, színezhetik, fel lehet szolgálni desszert gyanánt, levesbetétként, pirítva, tengeri algába csomagolva. Mivel a mochi nyúlik és ragad, nehéz rágni és lenyelni, ami a hatósági figyelmeztetések ellenére is rendre több fulladásos halált okoz évente, főleg az ünnepi időszakban.

Az áldozatok több mint 80 százaléka időskorú, ők boldogulnak ugyanis a legkevésbé a ragaccsal, de a kisgyerekek is veszélyeztetettek. Ezért minden évben figyelmeztetik az embereket, hogy a mochit kicsi falatkákra porciózva tálalják fel, és javasolják, hogy társaságban fogyasszák el más, könnyebben emészthető ételekkel együtt.

A mochitól való fulladozásra a hátba veregetést és a Heimlich-fogást javasolják, vagy – ahogy az Juzo Itami Tampopo című filmjében is látható – drasztikus esetben porszívóval is lehet segíteni.

Japánban az elöregedő társadalom miatt nagy az aggodalom a mochis balesetek számának emelkedése miatt. Tavaly négyen, 2013-ban pedig ketten fulladtak meg a süteménytől. Egy oszakai cég már kifejlesztett egy olyan mochit, amelyet könnyebb lenyelni, és egy a tésztához adott enzim miatt nem is olyan ragadós, mint a hagyományos változatok.

A japánok évente fejenként egy kilogramm mochit fogyasztanak, főleg januárban, amikor szezonja van, és minden üzletben tömegével árulják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.