Japán nyugdíjasokat gyilkolnak a medvék

Az elmúlt három hét egymástól független támadásait a szakértők szerint egyetlen állat is elkövethette, amely rákapott az emberhúsra. A szigetországban soha nem jelentettek még ennyi medveészlelést, mint idén.

Japán északi részén már figyelmeztették a lakosságot, hogy maradjanak távol a hegyvidéki erdőktől, miután négy ember halálát okozták az örvös medvék – írja a Guardian.

Akita prefektúrában a hétvégén találták meg egy nő holttestét egy hegyvidéki erdőben. Az áldozat, a 74 éves Tsuwa Suzuki sérülései olyan szörnyűek voltak, hogy a hatóságoknak komoly nehézséget jelentett az asszony azonosítása. A szomszédos Aomori prefektúrából való idős nő azért ment az erdőbe, hogy ehető vadon élő növényeket gyűjtsön – számolt be a helyi csatorna, az NHK.

Az ő halálát megelőzően három férfi is életét vesztette a környéken. Ők a beszámolók alapján súlyos sérüléseket szenvedtek három külön támadás során. A két hetvenéves és egy hatvanéves férfi a japán sajtó szerint bambuszrügyeket gyűjtöttek, amikor rájuk támadt az állat.

Az örvös medvék kicsik, de veszélyesek
Az örvös medvék kicsik, de veszélyesek
Mal Langsdon / Reuters

 

Takeshi Komatsu, egy helyi állatorvos elképzelhetőnek tartja, hogy ugyanaz a medve felelős az összes támadásért. – Miután először megízlelte az emberi húst, a medve valószínűleg rájött, hogy ehető – magyarázta a Kyodo hírügynökségnek.

A hatóságok csapdákat állítottak fel, és figyelmeztették az embereket, hogy ne bóklásszanak a hegyekben növényeket keresve.

1979 és 2015 között összesen nyolc medvetámadás történt a környéken, idén pedig már négy.

2016-ban a medveészlelések száma is jelentősen megugrott. Eddig 1200 alkalommal láttak örvös medvéket Japánban, ami kétszer annyi, mint a tavalyi évben. Voltak olyan esetek is, ahol lakott területek közelében barangoltak az állatok. Akita prefektúrán kívül más területeken is láttak anyamedvéket és bocsaikat, illetve sérülésekről is beszámoltak.

Általában a táplálékhiányt okolják azért, hogy a medvék emberre támadnak. Az éhes állatok élelem után kutatva tévednek be a falvakba és városokba. A legutóbbi támadásokat a szakértők ahhoz kötik, hogy idén különösen sok makk termett, ami miatt sokkal több bocs érte meg a felnőtt kort.

Az országos vadásztársaság elnöke, Yohei Sasaki szerint a nőstény örvös medvék, akiknek kicsinyei vannak, különösen veszélyesek lehetnek az emberekre. Annak ellenére, hogy a felnőtt állatok sem mondhatóak különösebben méretesnek – egy kifejlett nőstény örvös medve 1-1,5 méter az orrától a farkáig –, gyakran a vadászok is nehezen bánnak el velük. – Egy, az erdőben sétáló fegyvertelen ember teljesen tehetetlen, ha rátámad egy medve – állítja Sasaki.

Hozzáértők szerint a támadások kockázata csökkenthető, ha az ember visz magával egy csengőt, mert a medvék általában félnek az emberektől, és elkerülik őket. Ha valaki mégis szemtől szemben találja magát egy medvével, lassan kezdjen el visszavonulni, és közben folyamatosan tartsa szemmel az állatot.

A mostani esetek felidézték a japánokban az országban történt leghíresebb medvetámadást, a Sankebetsu-esetet. 1915 decemberében Hokkaidón felébredt téli álmából egy három méter magas, 340 kilós barnamedve, amely több házat is megtámadott a környéken. Hét falusival végzett, többeket pedig megsebesített. Végül egy vadásznak sikerült megölnie az állatot. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.