Jackson-per: hogyan került hat emberre való nyugtató a testbe?

Tegnap elkezdődött Michael Jackson magánorvosának, Dr. Conrad Murray-nek a pere. Murray-t gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, mert a vádirat szerint halálos mennyiségű érzéstelenítőt, húsz milliliteres propofol-injekciót adott be az amúgy is agyongyógyszerezett popkirálynak.

A per előreláthatóan öt héten át fog tartani. Az 58 éves orvos az első pillanattól kezdve tagadja az ellene felhozott vádakat.

Dr. Conrad Murray könnyezve hallgatta végig a vádakat
Los Angeles, 2011. szeptember 28. Conrad MURRAY, a 2009. június 25-én, 50 éves korában elhunyt Michael Jackson amerikai popsztár haláláért felelősnek tartott orvos a védelem nyitóbeszédét hallgatja a tárgyalóteremben perének első napján, 2011. szeptember 27-én Los Angelesben. A gondatlanságból elkövetett, nem szándékos emberöléssel és orvosi mulasztással vádolt Murray doktort négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik, ha bűnösnek találják. Michael Jackson halálát a vád szerint a Propofol nevű kórházi altató és több nyugtatószer túladagolása okozta, és ezért az orvos a felelős. A védelem szerint Jackson, aki függővé vált az altatószerektől és a fájdalomcsillapítóktó a végzetes nap reggelén maga adagolta túl magának a Propofolt. (MTI/EPA/El-Szeib)

Mint ismeretes 2009. június 25-én Michael Jacksont eszméletlen állapotban találták Los Angeles-i "kastélyában". Conrad Murray elmondása szerint ő megpróbálta újraéleszteni a sztárt, de sikertelenül. A Los Angeles-i segélyhívó telefonszámra 12:12 perckor érkezett hívás, három perccel ezután már megérkezett a rohammentő az énekeshez.

A jelentés szerint Jackson ekkor már nem lélegzett. Ezután a Ronald Reagan UCLA Medical Centerbe szállították, útközben folytatták az újraélesztési próbálkozásokat. Halálát hivatalosan délután kettő óra huszonhat perckor jelentették be.

Az ügyész megtalálta a felelőst

Galéria nyílik, kattintson a képre!

A tárgyalás első napján a vezető ügyész nyitóbeszédében elmondta: Dr. Murray nem csak Jackson halála napján, hanem hosszú időn keresztül hanyagul viselkedett és nem részesítette megfelelő kezelésben páciensét. – A rossz emberbe vetett bizalma okozta Jackson halálát – mondta David Walgren.

A vád ezután megmutatott egy fényképet az esküdteknek, amelyen az ötvenévesen elhunyt énekes holtan fekszik egy hordágyon. Ezalatt egy hangfelvételt is lejátszottak (egy hangüzenetet Dr. Murray mobiltelefonjáról) amelyen Jackson akadozó nyelvvel, egyértelműen módosult tudatállapotban motyog közelgő nagy visszatéréséről: -  Azt akarom, hogy az emberek a show-m után azt mondják: soha nem láttam ehhez foghatót életemben. Gyerünk. Fantasztikus. Ő a világ legjobb előadója – hallatszik a felvételről Jackson hangja.

Az ügyész szerint Jackson hangja, akadozó beszéde intő jel lehetett volna a vádlottnak, hogy az énekesnek nem adható be több propofol.

Az orvos évi öt millió dollárt kért eleinte szolgálataiért, később azonban elfogadta a neki felajánlott 150 ezer dolláros havi juttatást. Ennek ellenére a szerződés sosem köttetett meg és Murray sosem kapta meg fizetését.

Az ügyvéd szerint Jackson hat ember adagját vette be

Az ügyész szerint Jackson halála napján, miután az orvos beadta a halálos adag érzéstelenítőt, kiment a mosdóra, hogy a barátnőjével, egy pultos lánnyal beszéljen, és magára hagyta a sztárt.

Walgren szerint, miután visszatért és eszméletlenül találta Jacksont nem hívta azonnal a mentőket, hanem maga kezdte - helytelenül - újraéleszteni és - egyesek szerint - eltüntetni a beadott gyógyszerek nyomait. Legalább húsz perc telt el, amíg szólt a popsztár személyi asszisztensének, hogy hívja a 911-et. Mindemellett Murray nem világosította fel a kiérkező mentősöket arról, hogy propofolt adott be az énekesnek.

Murray könnyezve hallgatta végig az ellene felhozott vádakat. Védőügyvédje Ed Chernoff elmondta: Jackson magának adta be a halálos adag gyógyszert.

– Orvosa tudta és engedélye nélkül tette – mondta Chernoff. – Halálának reggelén lorazepam tartalmú, Ativan kapszulákat vett be. Akkora adagot, ami hat ember altatására is elegendő lett volna – tette hozzá. – A két gyógyszer együtt egy hatalmas vihart kavart Jackson szervezetében- állította a védőügyvéd. – Olyan gyorsan halt meg, hogy arra sem volt ideje, hogy becsukja a szemét. Dr. Murray megpróbálta lehozni Jacksont a propofolról, amelyet a sztár már a „tejének” hívott – zárta mondandóját Chernoff.

A Conrad Murray elleni per ma tovább folytatódik. Ha bűnösnek találják Michael Jackson magánorvosát akár négy évi szabadságvesztéssel és praktizálási engedélyének bevonásával is sújthatják.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.