Izzad egész Európa

Az elmúlt napokra jellemző hőség Európa nagy részén tovább folytatódik, de a legmagasabb hőmérsékletű légtömeg kissé kelet felé tolódott el. Rendkívül szokatlan módon Németországban tegnap melegebb volt, mint Egyiptom és Líbia északi részén, sőt a fővárosok közül épp Berlinben regisztrálták a legmelegebbet, ahol 37,8 fokkal új napi melegrekord született, ami mindössze 4 tized fokkal maradt el a valaha mért legmagasabb értéktől.

Ugyanakkor a nyugat-európai partvidék felett húzódó hidegfront keleti oldalán igen komoly energia halmozódott fel a légkörben, aminek következtében már szombat délután heves zivatarok alakultak ki a német tartományokban, vasárnap délelőtt pedig Észak-Rajna Vesztfáliában és Alsó-Szászországban.

Továbbra is nagyon meleg van a Benelux-államok és Franciaország keleti felében, Svájc egyes részein már negyedik napja dőlnek meg a melegrekordok, Olaszországban is egyre nagyobb területen kúszik fel a hőmérő higanyszála 35 fok fölé, s mindemellett már Lengyelországban tombol a kánikula.

A kontinensen azonban leghosszabb ideje forróság Spanyolország déli, délkeleti részein van, ahol többfelé már 10 napja nem volt 35 fok alatt a napi maximum, s szombaton ismét többfelé mértek 40 fokot - még a tengerparton fekvő Palma de Mallorcán is.

Enyhült az idő ugyanakkor a Brit-szigeteken, ahová az Atlanti-óceán felől már hűvösebb, nedvesebb levegő áramlik, bár Anglia keleti részén még így is nyári napot regisztráltak többfelé. Igazán hűvös időt Európában csak az észak-norvég fjordok környékén találhatunk, ahol napközben a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet, bár az ország déli, délkeleti részén nem ritka a 25, 30 fok sem.

Lappföld, valamint az Ural előtere is kellemes felüdülést jelenthet a szokatlanul nagy területre kiterjedő kánikulában, mivel arrafelé is mindössze 15 fok körül alakul a hőmérséklet. A Kárpát-medencében azonban a következő napokban tovább fokozódik a hőség, és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.