Izlandon jó nőnek lenni, Magyarországon már nem annyira

A nemek közti egyenlőtlenség Magyarországon meglehetősen nagy, a vizsgált 145 országból a 99. helyre sorol minket a World Economic Forum (WEF) éves Global Gender Gap jelentése. A statisztikát főként az rontja, hogy a kormányban egyetlen női miniszter sincs.

A WEF azt vizsgálja, hogy a világ országaiban a férfiakhoz képest mennyi esélye van a nőknek részt venni és beleszólni a politikai, gazdasági élet alakulásába, illetve hogy a nemek ugyanolyan mértékben hozzáférnek-e az egészségügyi és oktatási ellátásokhoz - írja a BBC.

A nemek közti egyenlőség dobogóján sorrendben Izland, Norvégia és Finnország áll, a sereghajtók Szíria, Pakisztán és Jemen.

Magyarország a 99. hellyel a középmezőnyhöz tartozik. Egyetlen olyan vizsgált terület van, ahol a férfiak alulreprezentáltak a nőkhöz képest, ez pedig az egyetemi végzettségek száma. Száz diplomásból csak 36 férfi, a teljes munkaerőpiacon és a vezető pozíciókban mégis a férfiak vannak jelentős túlsúlyban.

A legnagyobb egyenlőséget biztosító Izlandon a férfiak és a nők aránya a munka világában közel azonos, bár a nők még itt is valamivel kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.

Érdekes, hogy az egész világon csak négy ország van, ahol több nő dolgozik, mint férfi, és mind a négy Afrikában található. Ezek: Malawi, Ruanda, Mozambik és Burundi. Ám a férfiakhoz képest a nők csak Kolumbiában, Fidzsin és a Fülöp-szigeteken foglalnak el több magas pozíciót.

E tekintetben egyébként Izland ugyanúgy áll, mint Magyarország (azaz öt vállalatvezető, magas rangú tisztviselő és törvényhozó közül csak kettő nő), ám míg a magyar kormánynak egyetlen női minisztere sincs, az Izlandon 44 százalékos a nők aránya a férfiakéhoz képest a kormányban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.