Nem kegyetlenség, hanem felelős állattartás

Kockázatos a műtét, elhízik és lusta lesz tőle, felesleges fájdalmat okoz az operáció, ráadásul túl fiatal hozzá az állat - érvelnek sokan az ivartalanítás ellen. A tévhitek helyett azonban érdemes megnézni a számokat: egy nem ivartalanított kantól és szukától, illetve leszármazottaiktól populációszabályozás nélkül hat év alatt akár 67 ezer állat származhat. Egy ilyen képzeletbeli 67 ezres 'kutyaváros' Magyarország 14. legnagyobb települése lenne.

Napjainkban nem csupán az utcára dobott, vagy elkóborolt kutyák jelentenek súlyos problémát, hanem a felelőtlenül szaporított állatok évről-évre hatványozódó száma is.  A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság  Állategészségügyi Szolgálatának Illatos úti telepére 600-700 kölyökkutyát adnak le gazdáik, akik nem tudják, vagy nem akarják elhelyezni a nem kívánt szaporulatot.

Egy nem ivartalanított kantól és szukától, illetve leszármazottaiktól populációszabályozás nélkül hat év alatt akár 67 ezer állat származhat
Seven-week old Scottish Deerhound puppies of Hickory, the "Best in Show" winner at the Westminster Dog Show, share a meal in Flint Hill, Virginia, December 1, 2011. Five-year-old Hickory, whose full name is Grand Champion Foxcliffe Hickory Wind, had her first litter of nine puppies in October. The puppies were sired by Huntly (American and Canadian Champion Fernhill Huntly D'LUX) of Ontario, Canada. REUTERS/Hyungwon Kang (UNITED STATES - Tags: ANIMALS SOCIETY)

Ennek ellenére az emberek nagy része még mindig ódzkodik kedvence ivartalanításától. Magyarországon ugyanis a kutyáknak mindössze 5-10 %-a esett át a műtéten. Óvári Klári, a Vigyél Haza Alapítvány munkatársa úgy véli, ennek hátterében az áll, hogy sok az ivartalanítással kapcsolatos tévhit. Sokan azt hiszik például, hogy a műtét kockázatos és fájdalmas, a szukák esetében makacsul tartja magát az a nézet, hogy életük során legalább egyszer elleniük kell, rengetegen gondolják azt, hogy a beavatkozás után kedvencük jelleme megváltozik, lusta lesz és emiatt el is hízik.

Ez azonban nem felel meg a valóságnak. – Az ivartalanítás ma már rutin beavatkozásnak számít, minimális kockázattal. A modern állatorvosi gyakorlatban használt altatószerek nagyon biztonságosak, és az ivartalanításon átesett állatok a műtét után pár órával teljesen magukhoz térnek. A műtét utáni komplikációk nagyon ritkák, és az ivartalanítás utáni 8-10 nap elteltével a műtéti terület rendszerint tökéletesen begyógyul – mondja az alapítvány önkéntese, majd hozzáteszi: az eljárásnak köszönhetően csökken a méhbetegségek, a tejmirigy daganat, a herebetegségek kialakulásának kockázata is, és a prosztata megbetegedések kialakulásának esélye is minimális.

Azt sem támasztja alá semmilyen tudományos bizonyíték, hogy az ivartalanított állatok hajlamosabbak lennének a molettségre. A túlsúly leginkább a nem megfelelő táplálás és a mozgáshiány következménye. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az ivartalanított állatok energiaigénye alacsonyabb. Általánosságban elmondható, hogy nyugodtabbak és könnyebben kezelhetőek, és a kanok sem kóborolnak el többé.

Az állatok számára az sem okoz pszichés problémákat, ha nem születnek utódaik. És azt is érdemes észben tartani, hogy az ellés fájdalommal és stresszel jár, legrosszabb esetben akár az anyaállat életébe is kerülhet. A műtét ráadásul - időben - akkor is elvégezhető, ha már megtörtént a baj, és vemhes lett az állat.

Az állatorvosok gyakran találkoznak azzal a kifogással is, hogy a gazdik tudnak gondoskodni a kölykökről, mindig találnak helyet a kiskutyáknak, ezért sem szeretnék az operációt. Sokan elfelejtik, hogy a legtöbb menhely tele van, és az Illatos úti ebtelepen most is 111 eb vár gazdára. Ha valakinek van lehetősége arra, hogy több kutyát tartson, érdemes inkább örökbe fogadnia.

Az ivartalanítás drága, de ...

Sokan anyagi megfontolásból nem vállalják az operációt, holott ez egy egyszeri költség, jóval kevesebb kiadással és gonddal jár, mint a különböző betegségeket kezelni, vagy a kölykök oltásai, etetése vagy felnevelése. Igaz, nem olcsó mulatság, egy kisebb testű kan kutya esetén 10-15 ezer, míg a szuka kutyák ivartalanításáért 20-25 ezer forintot is elkérhetnek az állatorvosok, és ha nagytestű kutyáról van szó, az összeg a 40 ezer forintot is meghaladhatja.

Ugyanakkor nagyon sok helyen akciós áron vállalják az ivartalanítást, érdemes körbenézni az interneten. A Vigyél haza alapítvány is igyekszik segítő kezet nyújtani a kutyatulajdonosknak: júniusig vagy az első 100 állat örökbeadásáig vállalják az Illatos úti telepről magán személyek által befogadott szuka kutyák ivartalanítását. – 2013-ban a Születésszabályozási Program keretében 120, az ivartalanítás elvégeztetésére jogosító kupont adtunk a gazdiknak, de mindössze 60 kutya újdonsült gazdija élt az ingyenes lehetőséggel. E mellett az általunk közvetlenül örökbe adott 50 kutyát is ivartalaníttattuk – mondja Óvári Klári, majd hozzáteszi: az sem elhanyagolható szempont, hogy az ivartalanított és mikrocsipezett kutyák gazdái mentesülnek az ebadó alól is.

A program további részleteit a Vigyél Haza Alapítvány és az Állategészségügyi Szolgálat honlapján ismerhetik meg az érdeklődők. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.