Így élnek a legendás főgonoszok

Szokatlan grafikán gyűjtötték össze a legismertebb sci-fi és fantasy filmek, tévésorozatok negatív főhőseinek rejtekhelyeit. Ebből többek között kiderült, hogy Sauron jóval tágasabb kastélyban éldegél, mint Drakula, de még az ő lakhelye sem közelíti meg a Star Wars gigantikus Halálcsillagát.

Mint azt a filmekből tudjuk, főgonosznak lenni többnyire nem éppen hálás szerep, monumentális és látványos, de rideg lakóhelyen húzza meg magát addig, amíg a főhős félre nem állítja az útból. Arra viszont talán még a legelvakultabb filmrajongók sem gondoltak, amire az amerikai Movoto ingatlanügynökség, amely egy listán összegyűjtötte a film- és sorozattörténet 40 legendás negatív főhősének lakhelyét – írja az Urbanista blog.

A különleges infografika nemcsak méret szerint sorolja fel a különféle házakat, kastélyokat, bázisokat, űrhajókat, hanem mindegyikről ad egy kis leírást, információt a felszereltséget illetően és ahol csak lehet, a pontos méretet is feltünteti. A maga alig több mint egy méterével legkisebb Plankton háza a Spongya Bobból, míg a legtágasabb Űrgolyhók Mega Maidje, amely – nem tévedés – 525 ezer láb magas.

(Sajnos a filmekből és sorozatokból nem derül ki a lakhelyek szélessége és hossza is, ezért a lista nem egészen pontos.)

A kisebb rosszfiú ingatlantulajdonosok között találjuk például Buffalo Billt, A bárányok hallgatnak veszélyes sorozatgyilkosát, aki rémisztő otthonában öli meg áldozatait és a bőrüket is lenyúzza. Kicsivel nagyobb, de még mindig nem nevezhető hatalmasnak – pedig annak tűnik – a Django elszabadul című film főgonoszának, a Leonardo DiCaprio alakította földbirtokos kétszintes háza, amely húsz méter széles. Noha a birtokhoz egy hosszú, fasorral borított bekötőút és hatalmas ültetvények is tartoznak, a Movoto szigorúan csak a házak méretére koncentrált, így Calvin Candie-nek be kell érnie a 35. hellyel.

Candie-t egy hajszálnyival előzi meg A kis hableány gonosz boszorkája, Ursula. Az ő 21 méter magas tengeri szállása nem pusztán egy sima barlang, mindenféle varázslatok történnek benne és mondhatni még háziállatai is vannak, a két ördögien gonosz angolna.

Drakula már egészen tágasnak (38 méter magas) mondható kastéllyal rendelkezik, Hook kapitány kalózhajója pedig 44 méter hosszú. A Jedi visszatér című filmből tudjuk, a Csillagok háborújának csempész- és gengszterfejedelme, Jabba majdnem 47 méter széles palotában hajtja álomra a fejét. A Tatoioine-on találtható, apátságra hasonlító, sárga kőből készült épület egy központi részből áll, körülötte pedig több kisebb-nagyobb torony is helyet kapott. A Karib tenger kalózaiból ismert legendás Bolygó Hollandi már tekintélyes hosszúságú, 51 méter. Különlegessége, hogy mind víz fölött, mind pedig víz alatt képes haladni.

Felsőbb kategóriás otthona van a Harry Potter-filmek Malfoy-családjának, 85 méter széles, patinás kastélyuk a 23. helyre volt elég. Nem sokkal előzi meg őket Batman Rébusza, a zöldruhás, csavaros eszű szereplő 105 méter magas lakhelyének különlegessége az üvegfalú börtön és a mozgó sziget.

Az első tízbe került be a Gyűrűk Ura Szauronja, aki már jóval előkelőbb palotával bír, bár nem igazán tudja kihasználni az 1400 méter magas Barad-dûr kínálta lehetőségeket, ugyanis mindent látó szemként a legmagasabb torony tetején gubbaszt a trilógia alatt végig. Nála is nagyobb Szarumán Vasudvardja (1600 méter), ráadásul a Fehér Mágus nem is foglya saját otthonának, ami amúgy a nyolcadik legnagyobb lett.

Ha már Tolkien, hatodik helyen végzett A hobbit főgonosza, Smaug. A kapzsi sárkány a 3 kilométer átmérőjű hegy mélyén lakik töménytelen mennyiségű arany társaságában.

Dobogós helyet csíptek meg a Ki vagy, doki? című brit televíziós sci-fi sorozat kitalált, mutáns földönkívüli lényei, a dalekek valóban hatalamas űrközpontjukkal, a Crucible-lal. Éppen, hogy lecsúszott az első helyről a Csillagok háborújának űrhajója, a Halálcsillag, az abszolút győztes pedig az 1987-es amerikai sci-fi vígjáték, az Űrgolyhók óriásrobotja, a Mega Maid lett.

Jabba, star wars
Jabba, star wars
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.