Itt a tavasz, támadnak a kullancsok!

Az első meleg, tavaszi napsugarak nemcsak a kirándulnivágyókat csalogatják elő, hanem a kullancsokat is. Ezek az apró vérszívók súlyos betegségeket terjeszthetnek, ezért nem árt felkészülni a most kezdődő invázióra!

A kullancsok rendszertani szempontból pókszabású ízeltlábúak, ezen belül az atkafélék népes táborába tartoznak. Közel 825 fajuk ismert, Magyarországon mintegy 40 különböző kullancsfaj él, leggyakoribb közülük a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), amely számos betegség terjesztéséért - köztük a Lyme-kór és a vírus agyhártya/agyvelőgyulladásért - felelősek.

Kirándulók a Normafánál
Kirándulók a Normafánál

Az ANTSZ adatai szerint a  legfertőzöttebb a dél-nyugati és az északi országrész, ezeken a területeken minden ezredik kullancs hordozza az agyhártyagyulladást okozó vírust. A kevésbé fertőzött területeken minden 5-10000 példányból egy fertőző. Lyme-kórt viszont országszerte minden ötödik kullancs terjeszt.

Ezek az apró, 1-4 mm nagyságú élősködők igazi profik túlélők, csípésüket egy érzéstelenítő hatású anyag befecskendezésével álcázzák, aztán nyálmirigyükkel véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő, értágító és immunrendszert blokkoló anyagokat is bejuttatnak a gazdatestbe, így akár napokig is észrevétlenül tudnak táplálkozni. A táplálkozás során ráadásul nemcsak szívnak, hanem ki is engednek magukból valamennyi folyadékot, ezzel pedig veszélyes kórokozókat juttathatnak vérkeringésünkbe.

A kullancsok a Lyme-kóron és a vírusos agyhártyagyulladáson kívül számos más betegségeket is terjeszthetnek, pl. tibolát, babesiosist, Q-lázat. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, kezelése antibiotikumokkal történik. Ha a csípés helyén kokárdaszerű gyulladás, bőrpír lép fel a csípést követő 4-6 héten belül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Sajnos azonban a Lyme-fertőzés évekig is lappanghat, minden külső jel nélkül. A vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltást sok orvos ajánlja, sok viszont nem. Ahogy minden más védőoltásnak, úgy ennek is lehetnek veszélyei és mellékhatásai, vagyis mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy beoltatja-e magát.

Súlyos tévhitek a kullancsokról

1. A kullancsok csak erdőkben élnek

Kullancsmentes területet ma már alig találni az országban, vagyis a vérszívók nemcsak a lombos erdőkben húzzák meg magukat, hanem városi parkokban, játszótereken és családi házak kertjeiben is fellelhetőek. Éppen ezért rajtunk kívül négylábú kedvenceink is veszélyben vannak!

2. A kullancsok csak nyáron támadnak

Akár évekig is kihúzhatják táplálék nélkül; a szárazságot, a hideget és a nagyon meleget nem bírják jól, de megfelelő rejtekhelyen sokáig át tudják vészelni a kedvezőtlenebb körülményeket is. Amint az első tavaszi napsugarak átmelegítik a földet, a kullancsok is felélednek és táplálkozásra készek. A kullancsszezon kezdete nagyjából március elejére tehető és egészen ősz végéig is eltarthat.

3. A kullancsok a fákról ugrálnak rá a kiszemelt áldozatra

A kullancsok már messziről képesek érzékelni a gerincesek által kibocsátot illatanyagokat összetett érzékszervüknek köszönhetően, azonban többnyire nem a fák tetején, hanem a földttől 10-15 centire állnak lesben. A látó kutyakullancs például a fűszálak hegyén, a vak közönséges kullancs pedig bokrok, cserjék levelein várakozik.

3. A fokhagyma távol tartja őket

A kis vérszívók távoltartására csak kis mértékben alkalmasak a házi praktikák, de nem ezek közé tartozik a fokhagyma, a B-vitamin vagy a tömény ital. Hatásos lehet viszont a 100%-os tisztaságú levendula illóolaj, bár tökéletes védelmet azért ez sem nyújt. Egy alaposan kimosott, szórófejes kozmetikai flakonba tegyünk egy kevés vizet, és csepegtessünk bele a bőven a levendula illóolajból, majd permezettük a ruhánkra. A kullancsok és egyéb paraziták nem szeretik a levendula illatát.

4. Krémmel kell bekenni a kullancscsípést

Ha zsírral vagy krémmel kenjük a belénk mászott kullancsot, az csak fulldokolni kezd és visszaöklendezi a bőrbe a már kiszívott vért saját nyálával együtt. Semmi esetre ne kenjünk tehát a kullancsra krémet!

Ha már megtörtént a baj...

Előfordulhat, hogy minden óvintézkedés - a zokniba betűrt nadrág és a gyakori átvizsgálás - ellenére is belénk mászhat egy kullancs. A legfontosabb minél hamarabb megszabadulni a kis vérszívótól. A gyógyszertárakban kapható speciális kullancskiemelő kanállal vagy akár egy egyszerű  szemöldökcsipesszel ragadjuk meg az állatot a bőrhőz legközelebb és egyetlen csavarással távolítsuk el.

Arra azonban vigyázni kell, hogy a potroha ép maradjon, nehogy visszaöklendezze fertőző nyálát és a már kiszívott vért. A csípés helyét fertőtlenítsük és a következő hetekben figyeljük, nem tapasztalunk-e bőrpírt, gyulladást. Ebben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz!

Buksi és Mirci is veszélyben van!

Háziállataink, ha lehet még nagyobb veszélyben vannak, a dús szőr miatt ugyanis rajtuk jóval nehezebb felfedezni a kullancsot. Esetükben a babesiosis a leggyakrabban előforduló kullancs terjesztette betegség, melyet a Babesia canis nevű, körte alakú, 4,5-5 m hosszú egysejtű okozza.

A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. A súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés gyors beavatkozás nélkül halálos lehet, ezért azonnal vigyünk kedvencünket állatorvoshoz, ha lázat, levertséget, étvágytalanságot vagy véres vizeletet tapasztalunk nála!

A Lyme-kórt a kutyák és a macskák is elkaphatják, a tünetek között szerepel a láz, elesettség, a nyirokcsomók megnagyobbodása, szőrhullás és sok ízületi gyulladás. Ez a betegség antibiotikummal jól kezelhető, de a legfontosabb itt is a korai felismerés!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.