Iszapba süllyedhet a turizmus a Balatonnál

Tavaly szeptemberben rendkívüli és hirtelen iszaposodás kezdődött a Balaton nyugati medencéjében. A jelenség több települést is érint, a legsúlyosabb a helyzet Balatonmáriafürdőn, ahol ötven-nyolcvan centiméter iszapos hordalék töltötte fel az öblöket.
A Sonline.hu úgy tudja, tilos a mederkotrás az érintett területeken, egyelőre csak az összegyűlt uszadékot, szemetet, elhalt növényi maradványokat és fonalas algamaradványokat lehet eltávolítani.
Sonline.hu

A terület eliszaposodása mögött sokak szerint egy másik kotrás áll, melynél nem szállították el az üledéket, hanem a tó közepén kiürítették a kotróhajókat, s az áramlat Fenyvestől Keszthelyig szétterítette az iszapot.

Galácz György polgármester szerint alapvető gond, hogy a vízügyi szakemberek csak természetvédelmi szempontból foglalkoznak a kérdéssel, noha a településnek legalább olyan fontos lenne a turisztikai megközelítés is. „Megértem például a nádasok és az élővilág védelmét, de szeretnék megfelelni az itt élők és a nyaralók igényeinek is” – mondta a polgármester, aki szerint nem biztos, hogy nyárig sikerül megoldást találni a problémára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.