Ismét homokvihar tombolt Pekingben

A Mongólia felől érkező por- és homokfelhők hétfő reggel is beterítették Pekinget, a helyi lakók védőmaszkokkal és sálkendőkkel védekeznek a sárga löszpor ellen. Az urbanizáció, az aszály és a túlzásba vitt legeltetés miatt Kínában egyre nagyobb területek válnak sivatagossá: ennek hatására gyakoribbá váltak a homokviharok.

Ismét homokvihar tombolt Kínában: a Mongólia felől érkező por- és homokfelhők beterítették a fővárost, Pekinget, a helyi lakók védőmaszkokkal és sálkendőkkel védekeztek a mindenhova behatoló sárga löszpor ellen.

Két nappal korábban az idei év legerősebb homokvihara söpört végig a pekingi utcákon, és hétfő reggel ismét finom homokszemcséket és port hordozó szélvihar támadt a fővárosra. A kihalt utcákat sárgás homokréteg terítette be, sivatagias hangulatot kölcsönözve Pekingnek. A nappali időszakban is szürkületszerű fényviszonyok uralkodnak a fővárosban, az orvosok szerint emiatt sokan levertségre és aluszékonyságra panaszkodnak.

Aki tehette, a meteorológiai szolgálat felhívására nem hagyta el otthonát, a löszpor ugyanis légzőszervi problémákat, köhögést okozhat, az asztmás betegeknél pedig rohamot válthat ki. A meteorológiai szolgálat arra kérte az érintett térség lakóit, hogy a szabadba csupán védőmaszkkal vagy száj és orr köré tekert kendővel menjenek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy óvni kell a finom por káros hatásától az érzékeny műszereket és elektronikai eszközöket is.

A homokvihar hétfőn a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia autonóm területen, illetve Sanhszi (Shanxi) és Hopej (Hebei) tartományon is végigsöpört. A meteorológiai szolgálat szerint az ítéletidő hétfő estére csillapodik.

Az urbanizáció, az aszály és a túlzásba vitt legeltetés miatt Kínában egyre nagyobb területek válnak sivatagossá: ezek immár az ország területének egyharmadát foglalják el. A megváltozott körülmények hatására gyakoribbá váltak a homokviharok: a Kínai Tudományos Akadémia becslése szerint az elmúlt ötven évben számuk meghatszorozódott. S bár az elmúlt években az ázsiai ország nyugati és északi részén több ezer hektáron telepítettek növényzetet a sivatag előretörésének lefékezésére, szakértők szerint a sikerhez évtizedekre lesz szükség.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.