Ismét nézelődhetünk Magyarország legmagasabb kilátójáról

Felújították a Bánkút közelében található Bálvány csúcsán lévő Petőfi-kilátót, amely korábban évekig zárva volt rossz állapota miatt.    

Az építmény kétemeletes és 18 méter magas. Alsó szintjére az új biztonságos lépcsőkön, felső szintjére pedig a szintén biztonságos acél létrán lehet feljutni. A felső szinten a látogatókat fantasztikus panoráma várja, az immár újra látogatható kilátóról tiszta időben északra tekintve a Magas-Tátráig, nyugati irányban pedig a Kékestetőig, illetve a Galyatetőig is el lehet látni – áll a Vodafone felújításról szóló közleményében. A telefontársaság és a Hevei megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös munkájának során a lépcsőn kívül a kilátó tartószerkezetét és a padlózatot is felújították.

Ez a Petőfi-kilátó

A Petőfi-kilátó

Fotó: Vodafone

A kilátó 1948-ban épült, miskolci és diósgyőri turisták összefogásának köszönhetően. A munkához a Diósgyőri Vas és Acélgyár jelzőtornyának anyagát használták fel. Egy korabeli túrázó beszámolója szerint a vascsőelemeket a Bükköt szerető turisták kézben szállították fel Garadnától a Bálványra.

És ez pedig a kilátás

Kilátás

Fotó: Vodafone

A Petőfi-kilátót először 1966-ban újították fel jelentősen. Teljes renoválására 2002-ben került sor, majd 2013-ban balesetveszély miatt teljesen lezáratták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.