Ismét látogatható a ház, amelynek padlásán az angol lord tartotta őrült feleségét

A középkori angol udvarház, amely Charlotte Bronte Jane Eyre című regényét ihlette, tíz év után nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Az Észak-Yorkshire-i Norton Conyersbe látogatva hallott az írónő az őrült asszony legendájáról, akit férje a padlásra zárva tartott fogva. Úgy vélik, hogy ekkor született meg Mrs Rochester alakja - írta a BBC.

A tíz évig tartó felújítás alatt a padláson talált iratokat és tárgyakat az Észak-Yorkshire-i Megyei Nyilvántartónak adományozták. A levéltárosok azon dolgoznak ezek alapján, hogy kiderítsék ki lehetett a titokzatos hölgy, akit a padlásra száműztek.

A Norton Conyers néven ismert birtok 1624 óta van a Graham család tulajdonában. „A közönség előtt nyitva áll az összes főbb fogadószoba és néhány olyan terület is, amelyet sosem láthattak korábban. Köztük van az a lépcső is, amelyet Charlotte Bronte olyan szemléletesen ír le a Jane Eyre-ben” - jelentette ki Lady Graham.

Jane Eyre

Az írónő 1847-ben kiadott könyvében egy lány, Jane Eyre történetét meséli el, akit rokonai árvaházba adnak. Innen nevelőnőnek szegődik Thornfield Hallba, hogy a titokzatos földesúr, Edward Rochester fogadott lányának nevelőnője legyen. Jane beleszeret a ház urába, akinek azonban már van egy felesége, az őrült Bertha, akit a padlásra bezárva őriz. Miután az őrült feleség felgyújtja a házat, majd öngyilkos lesz, Jane és Edward összeházasodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.