Ismeretlen állampolgár lett a röszkei benzinkúton született afgán baba

- Nem kapja meg automatikusan a magyar állampolgárságot az a kisbaba, akit kedd este a röszkei benzinkúton hozott világra afgán édesanyja. Mivel a szülők okmányok nélkül, a zöldhatáron érkeztek Magyarországra, a babát és a mamát is ismeretlen állampolgárként anyakönyvezik.

– Normál esetben a klinika elküldi a szülési lapot a szülők és a gyermek adataival, az ezen szereplő bejegyzések alapján állítjuk ki az újszülött anyakönyvi kivonatát. Mivel ez esetben semmi más nem szerepel az adatlapon, csak az anyuka neve, és hogy szült egy fiú gyermeket, nem tudjuk anyakönyvezni a babát. Amikor a kismama annyira felerősödik, hogy már tud közlekedni, be kell jönnie az okmányirodába egy tolmáccsal. Büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoznia kell az adatairól, amelyről jegyzőkönyvet veszünk fel, őt és a babát is ismeretlen állampolgárként anyakönyvezzük – tudta meg a delmagyar.hu az okmányiroda anyakönyvi csoportjának vezetőjétől.

Bacsik Sándorné elmondta: akkor írhatják át afgán állampolgárnak az érintetteket, ha az afgán államtól igazolást kérnek, vagy ha személyi okmánnyal bizonyítani tudják a szülők, hogy afgán állampolgárok.

A család helyzetét bonyolítja, hogy a szülők ellen idegenrendészeti eljárás indult, hiszen korábban már megkíséreltek a zöldhatáron keresztül az országba jutni. A férfit és a három nagyobb gyermeket a békéscsabai őrzött szálláson helyezték el. Az apa családja nevében menekültjogi kérelmet nyújt be.

Az ügyben a delmagyar.hu megkérdezte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékesét. Daragó Réka sajtóreferens azt mondta, mivel a család eljárás alatt áll, sorsukról nem adhat tájékoztatást. A kisfiú állampolgárságával kapcsolatban általánosságban elmondta, ahhoz, hogy valaki születésével magyar állampolgárságot szerezzen, az szükséges, hogy valamelyik szülője magyar állampolgár legyen. Kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, aki Magyarország területén született és a kérelem benyújtását megelőzően legalább öt éven át folyamatosan Magyarországon volt a lakóhelye.

Ajándék a kisfiúnak

A Magyar Vöröskereszt és a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség együtt adott ajándékot az afgán édesanya kisfiának. A meglepetést Éberhardt Gábor rendőr alezredes, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője adta át az anyukának.

Egy Amszterdam és Boston között közlekedő járaton, az Atlanti-óceán felett szült meg egy ugandai asszony 2009-ben. A gyermek kanadai állampolgárságot kapott, mivel az észak-amerikai ország légterében jött világra. Azok a gyerekek, akik az Amerikai Egyesült Államok területén vagy légterében születnek, automatikusan amerikai állampolgárok lesznek. A Magyarország felett közlekedő gépen született gyerek nem kapná meg a magyar állampolgárságot. A Malévnál még nem fordult elő hasonló, bár a stewardessek ki vannak képezve ilyen helyzetekre is.

(delmagyar.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.