Tömeges gyerekrablás Dél-Szudánban

Állig felfegyverzett katonák rontottak be egy dél-szudáni iskolába és hurcoltak magukkal több tucat diákot.

A gyerekek éppen vizsgáztak a Malakalhoz közeli település iskolájában, amikor a fegyveres emberrablók betörtek az épületbe. 89 gyermeket vittek el erőszakkal, többségük 12 év feletti kisfiú - jelentette ENSZ-közlésekre hivatkozva a CNN.

Az emberrablók szándéka egyelőre nem ismert, de sejthető, hogy a gyerekeket kivégzik vagy gyerekkatonákat képeznek belőlük. Az UNICEF szerint csak tavaly 12 ezer gyereket kényszerítettek harcra az országban.

Dél-Szudán a világ legfiatalabb országa, 2011 nyarán vált függetlenné Szudántól. A határvidéken rejlő olajkincs miatt a két Szudán viszonya nem éppen felhőtlen, de az országon belül is folyamatosak a konfliktusok.

2013 decemberében Riek Machar, a menesztett alelnök hívei próbálkoztak puccsal megdönteni Salva Kiir elnök hatalmát a fővárosban, Dzsúbában. AZ ENSZ mindkét felet vérengzéssel vádolja, a kitört polgárháborúban ugyanis több ezer embert mészároltak le szisztematikusan etnikai hovatartozásuk miatt. A leghevesebb harcok az ország két legnagyobb etnikai csoportja, a dinkák és a nuerek között zajlottak, de az amúgy sem könnyű helyzetet tovább súlyosbították más törzsi villongások is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.