Irigységből álnéven riogatott bombával

Egy 15 éves, állami gondozott lányt gyanúsít a rendőrség azzal, hogy az elmúlt vasárnap bombariadóval borzolta a pécsiek kedélyét.

Az idén november 3-áig nem volt bombariadó a baranyai megyeszékhelyen, akkortól viszont tíz nap alatt háromszor is bombafenyegetés adott munkát a pécsi rendőröknek. Először a belváros nyolc középületét kellett kiüríteni egy robbantást ígérő telefonáló miatt, majd pár nappal később Pécs-Kertvárosban okozott feszültséget egy bombariadó. Aztán november 13-án egy női hang a BRFK-n jelezte, hogy bomba robban Pécs egyik bevásárlóközpontjában. A telefonáló ezúttal egy nevet is mondott a sajátjaként.

A nyomozók kiderítették, hogy a név gazdája egy pécsi nevelőotthonban élő tizenéves lány. Kihallgatták őt, s látva, hogy ártatlan, megkérdezték tőle, ki lehet az ő ellensége. Ez alapján jutottak el a lány egyik volt barátnőjéhez, aki Esztergomban lakik, egy nevelőintézetben. A haragost is kihallgatták, s ezt követően meggyanúsították őt közveszéllyel fenyegetés vétségével.

Minderről Korontos Zoltán, Pécs rendőrkapitánya tartott kedden sajtótájékoztatót. A 15 éves lány bevallotta, hogy korábban, amikor Pécsen élt, szerelmes lett egy fiúba, ám ő a barátnőjét választotta. Ezt akarta megbosszulni oly módon, hogy barátnője nevében fenyegetőzik robbantással. Az ötletet az adta, hogy az előző napokban kétszer is bombariadó volt Pécsen, s az ezekről készült tudósításokat látta a tévében. A lány által elkövetett vétséget a törvény maximum két év szabadságvesztéssel bünteti.

Sokkal nagyobb a büntetőtétele a november 3-ai pécsi bombariadónak, mivel ott a telefonáló azt követelte, hogy engedjenek szabadon egy börtönben ülő uzsorást, mert ha nem teszik meg, akkor robbantani fog. Robbanás nem történt, ez a fenyegetés azonban így is terrorcselekménynek minősül, amiért akár 20 év börtönnel is sújthatják a zsarolót. Az utóbbi ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja, a bűncselekmény elkövetőjét azonban még keresik az NNI szakemberei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.