Inkább az életeddel játszanál?

Barátokkal együtt mozogni és sportolni jó. Játékos kiállítás próbálja legyőzni a túlsúlyos, rosszul táplálkozó, rest magyarok ellenállását. A cél, hogy örömmel ismerkedjünk a mindennapi életünket javító új szokásokkal.

A Millenárison Ametisz, a beszélő robot fogadja a digitális játszótérre érkezőket. Ő a Klikk kiállítás-sorozat szeptember 25-én nyílt negyedik részének kapuőre.

Ha a zöld "lény" bűvköréből sikerül magunkat kivonni és tovább sétálunk, a jövő egyik lehetséges játszótere tárul elénk. Ám nem egy megszokott, parkbeli játszótér játékai vannak itt valamelyest felturbózva, hanem tömény technikával átitatott játékok ezek. Találhatunk itt Nintendo Wii-t egy új kiegészítővel, a tömeg- és egyensúlyérzékelőkkel ellátott Balance Board-dal, amellyel sáncot ugorhatunk, golyót gördíthetünk célba egy vészesen mozgó felületen finom egyensúlyozással vagy éppen hulahopp karikázhatunk. A táncos lábúak örömére helyet kapott a Dance Dance Revolution (DDR) ritmusjáték is, amely arról ismeretes, hogy a képernyőn megjelenő nyilakat kell a megfelelő tempóban és sorrendben "letáncolni" a padlóra terített, nyilakkal dekorált táncszőnyegen. Akár letesztelhetjük dobó tehetségünket is, egy a labda sebességét mérő berendezés segítségével. De van itt teremkerékpárokkal összekötött videófal is: minden kerékpáros kiválaszthat egy neki tetsző videót, majd nekiállhat tekerni, a falon pedig annak a résztvevőnek a videója látható, aki a leggyorsabban hajtja biciklijét.

Az üzenet rendkívül egyszerű: barátokkal együtt mozogni és sportolni jó. És hogy erre miért is fontos felhívni a figyelmet egy kiállítás keretein belül?

Szörnyű adatok


A magyar lakosság több mint 50 százaléka mondható túlsúlyosnak. A túlsúlyosak aránya a 18 év alatti korosztályban is közel 20 százalékos. A túlsúlyosság ilyen módon az egyik legáltalánosabb „népbetegség”. A rendszeres testmozgás azonban nemcsak az elhízás megelőzése miatt lényeges. A mozgás növeli a szervezet ellenálló képességét, oldja a stresszt, növeli a terhelhetőséget, segíti a szervezet öntisztulását, erősíti az önképet.

Az elhízás elleni küzdelem másik fontos területe az egészséges táplálkozás. Az egészséges tápanyagok és étkezési kultúra ismertségének és népszerűségének növelésével, a táplálkozási szokások megváltoztatásával egészségesebbé tehető az emberi szervezet.

Magyarországon ma hat évvel rövidebb az átlagéletkor az európai átlagnál. Óránként hét magyar hal meg elhízással összefüggő kórképekben. Ennek fényében nagyon fontos, hogy az egészséges életmód jelentőségével már kisgyermekkorban tisztában legyünk. Fel kell hívni a gyerekek figyelmét arra, hogy nem mindegy mit esznek, hogyan táplálkoznak és mennyit mozognak, rá kell nevelni őket az egészségtudatos életformára. A jelenlegi társadalmi viszonyok - és a nagy eltéréseket mutató szociális körülmények - között élő családok számára azonban egyre nehezebb feladat, hogy mindig kerüljön zöldség, gyümölcs az asztalra, és hogy a családok a gyerek mentális, lelki fejlődéséhez is nyugodt, kiegyensúlyozott légkört teremtsenek. Mindeközben az egészségesnek mondható, napi egy óra intenzív mozgás helyett a gyerekek nagyobbik fele a szabadideje nagy részét a számítógép vagy a televízió előtt tölti. (Az iskolai testnevelés óra sem tűnik megfelelőnek: a heti kétszer 45 perc nem elegendő- ha egyáltalán bemennek a tornaterembe...)

Egyéni felelősség


A Klikk 4.0 a test és az életmód megismerésével és tudatos tervezésével kívánja felhívni a figyelmet az egészségre és az egyén felelősségére saját életminőségével kapcsolatosan. A kiállítás közel 400 négyzetméteres terében a játékokon kívül ún. sejtek várják az érdeklődőket. A sejtek egy-egy tematikai egységet képviselnek, amelyeknek belsejében a témához tartozó tartalmakat audiovizuális eszközök jelenítik meg. Olvashatunk az egészséges táplálkozásról, a táplálkozással kapcsolatos betegségekről, a testmozgásról, a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról, az allergiákról, a droghasználatról, a korai szexuális életről, a stresszről és egyéb lelki, mentális problémákról. A nagy mennyiségű információs anyagot segítik feldolgozni a szituációs játékok, amelyekben egy fiktív szereplő reális élethelyzetében kell a legegészségesebb megoldást választani. A sejtek bejárása után a regisztrált látogatók a játék kérdéseinek megfejtésével szerzett pontszámaik alapján nyereményekben részesülhetnek.

Azok pedig, akiknek esetleg bűntudatuk lett az aznapi csoki megevése után, az emeleten enyhíthetnek azon az ott elhelyezett fitnesz-gépek segítségével.

A 2009. március 22-ig várja az egyéni érdeklődőket, a családokat és az iskolás csoportokat.

A kiállítást leginkább a 7-18 éveseknek szánták, de nekünk, felnőtteknek is érdemes ellátogatnunk ide: senkinek sem árt, ha egy kicsit az orra alá dörgölnek!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.