Inkább a férfiak égetik magukat

Egy friss magyarországi piackutatásból kiderült, hogy a magyarok közel fele legfeljebb akkor használ napvédő terméket, ha már égeti nap, a férfiak harmada pedig még ekkor sem foglalkozik bőre védelmével.

Az elmúlt évek tudatosító kampányai ellenére még mindig felelőtlenül napozunk – derült ki a Gerovital Sun napvédő termékeket gyártó Farmec cég legújabb felméréséből, mely szerint négy emberből egy egyáltalán nem használ naptejet, a lakosság 35%-a pedig a kritikus időben, délelőtt 11 és délután 15 óra között is a napon tartózkodik.

A magyarok még mindig felelőtlenül napoznak
napozás, kánikula, nyaralás, Margit-sziget

A kutatás eredményei szerint a férfiak a felelőtlenebbek, több mint 30%-uk egyáltalán nem foglalkozik a napvédelemmel és a leégéssel. Ezzel szemben a nők közel 50%-a kerüli a napozást a déli órákban.

Úgy tűnik, még mindig rabjai vagyunk annak a tévhitnek, hogy felhős időben nem éghetünk le, hiszen a lakosság közel fele csak akkor használ naptejet, amikor már a bőrén érzi a nap égetését.

„Az erős napfény nemcsak napokig tartó kellemetlenségeket – napszúrást, bőrgyulladást, fényallergiát – okozhat, hanem súlyosabb hatású, sejtszintű elváltozásokat is, amelyek a bőrrák kialakulásához vezetnek” – figyelmeztetett az eredmények kapcsán Fülöp Enikő, a Farmec magyarországi értékesítési igazgatója, aki hozzátette, hogy nem csak nyaralás alatt, hanem az utcán sétálva, munka közben is óvnunk kellene szabadon lévő bőrfelületeinket a napsugárzástól.

A felsőfokú végzettségűek némileg tudatosabban kezelik a napozás veszélyeit. Mindössze 11%-uk nem foglalkozik egyáltalán a leégéssel, a válaszadó diplomások 38%-a viszont folyamatosan használ napvédő termékeket.

A nappal szembeni óvatosság kérdésében nem lehet különbséget tenni városi és vidéki lakos között. A válaszadók harmada lakóhelytől függetlenül a nap bármely szakaszában a napon tartózkodik, bár szintén harmaduk nyilatkozta, hogy ha teheti, kerüli a direkt napfényt. Fontos különbség viszont, hogy a nem városi lakosok 34%-a egyáltalán nem használ napvédő terméket, míg ez az állítás a Budapesten élők 19%-ára igaz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.