Inkább laminálja le magát! Csak estére csitul a zuhé

Ha hinni lehet az Országos Meteorológia Szolgálatnak, ma még mindenütt bőrig ázhatunk. Kivéve nyugaton. Ott már csak a fejünket tépi le a szél.

Nyugaton már inkább csak erős szélre, az ország többi területén viszont továbbra is heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azokon a területeken továbbra is lehetnek olyan heves zivatarok, amelyet 90 kilométer/óra feletti széllökés, több centiméteres átmérőjű jég kísérhet. Egy-egy zápor, zivatar idején rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Veszprém megyében a várható viharos szél miatt is elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a nap elején még többfelé, majd a déli, délutáni órákban egyre inkább csak keleten várhatók heves zivatarok, majd estére ott is megszűnnek a viharok.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 20-21 Celsius-fok körül, keletebbre általában 22-25 fok között várható, de a keleti határvidéken még 30 fok közelébe melegedhet fel a levegő, majd a déli óráktól ott is visszaesik a hőmérséklet. Késő estére 13-19 fok közé hűl a levegő.

A szívesek megszenvedhetik a hidegfrontot

A hidegfront-betöréseknél, mint amilyen most is van, hirtelen megemelkedik a vérnyomás, így ez az időjárási helyzet kedvez a különböző szívritmuszavarok kialakulásának - mondta Merkely Béla klinikaigazgató, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

A professzor elmondta: a nagy meleg és a hidegfront eltérően befolyásolja a különböző szívbetegségeket. A nagy meleg - és főleg a melegedés kezdete - általában a szívinfarktus kialakulásának kedvez, főleg a fiataloknál. Ilyenkor az ér belhártyájára felrakódott plakkok megrepednek és ez okozza az infarktust.

A tartós nagy meleg leginkább a folyadékháztartást érinti. Az idősek kevesebb folyadékot isznak, náluk alacsony vérnyomás alakulhat ki, emiatt kitágulnak az erek, csökken a keringő vér mennyisége, ezért ájulások, eszméletvesztések következnek be - tette hozzá.

Hidegfrontbetörésnél hirtelen megemelkedik a vérnyomás, idősebb betegeknél gyakori az infarktus, és ez az időjárás a különböző ritmuszavarok, főként a pitvarfibrilláció kialakulásának kedvez.

A rektorhelyettes hozzátette: a koszorúér-betegséget egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, mediterrán étrenddel, rendszeres testmozgással lehet megelőzni, valamint például a dohányzásról leszokással.

Mi magunk tudunk tenni azért, hogy a betegség ne alakuljon ki, ne haladjon előre - mondta, hozzátéve, hogy javasolt többször keveset enni, kevés szénhidrátot fogyasztani, naponta legalább harminc percet mozogni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.