Indulásra kész a világűr első bohóca

A kanadai Guy Laliberté bohócorrokkal készül a 35 milliárdos űrutazásra. Nemcsak vidámságot csempészne az űrbe, hanem élő show-jával a Föld ivóvízproblémájára is felhívná a figyelmet.

Pénteken indul 12 napos űrutazására Guy Laliberté kanadai milliárdos, Makszim Szurajev orosz és Jeffrey Williams amerikai asztronauta társaságában.

Az első kanadai űrturista a magyar származású Charles Simonyi után a hetedik űrutazó, aki a Space Adventures nevű cég szervezésében a világűrbe utazik. A kazahsztáni Bajkonur bázisról startoló Szojuz TMA-16 űrhajó úticélja a Nemzetközi Űrbázis lesz, az utazás mintegy 35 millió dollárba került.

A világhírű kanadai Cirque du Soleil alapítója, Guy Laliberté nem mindennapi űrutazásra készül. "Nem vagyok sem tudós, sem orvos, sem mérnök. Szervező vagyok, alkotó és showman: szórakoztatok. Vidámságot és jókedvet szeretnék vinni az asztronauták életébe" - mondta Laliberté, aki "a világűr első bohóca" szeretne lenni. Laliberté számos meglepetéssel készül az űrutazásra, alvás közben például lehet, hogy megcsiklandozza majd útitársait, és piros bohócorrokat is csomagol poggyászába - írja az AP hírügynökség.

Október 9-én kerül sor az első világűrből sugárzott élő show-ra: Laliberté az általa alapított One Drop Foundation (Egy Csepp Alapítvány egy verset ad) nevében egy verset ad elő, amellyel a Föld ivóvízkészletének veszélyeztettettségére szeretné felhívni a figyelmet. Ehhez a Földről is kap támogatást: 14 város és számos híresség kapcsolódik be a közvetítésbe, többek között Al Gore korábbi amerikai alelnök, Shakira kolumbiai származású énekesnő és a U2 zenekar is.

Az űrhajó indulását a NASA oldalán élőben lehet követni az interneten.

 

A Szojuz TMA-16 űrhajó legénysége, baloldalon Guy Laliberté
Bajkonur, 2009. szeptember 29. A Szojuz TMA-16 űrhajó legénysége, Guy LALIBERTÉ kanadai milliárdos űrturista(b), Makszim SZURAJEV orosz űrhajós és amerikai kollégája, Jeffrey WILLIAMS(j) áll fotózáshoz sajtótájékoztatójukon a bajkonuri űrközpontban 2009. szeptember 29-én. A csapat a tervek szerint a következő napon reggel indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). (MTI/EPA/SZERGEJ ILNYICKIJ)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.