Indítóállásban a Szojuz

Indítóállásba helyezték a kazahsztáni Bajkonurban azt a hordozórakétát és űrhajót, amely a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repíti Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletembert.

A hamarosan kétszeres űrturista a tervek szerint csütörtökön indul Gennagyij Padalka orosz űrhajós, a küldetés parancsnoka és  Michael Barratt (USA) fedélzeti mérnök társaságában a Szojuz TMA-14 űrhajó fedélzetén.

Az űrturisták utazásait a Space Adventures nevű amerikai cég szervezi 1999 óta az orosz űrhajózási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal kötött szerződés alapján. Eddig hatan látogattak az ISS-re. Simonyi az ötödik és egyben a hetedik. Ő tehát az első, aki másodszor is belevág a kalandba, és lehet, hogy az utolsó nem professzionális űrhajós is ő lesz, mert az ISS-en egyszerre dolgozó űrhajósok számának növelése miatt várhatóan leáll a turistaprogram, legalábbis egy időre.

A Roszkoszmosz vezetője nemrég be is jelentette, hogy Oroszország a következő években nem fogad űrturistát, mert évekre  előre betelt minden hely a Szojuz űrhajókon, amelyekkel az ISS-t üzemeltető országok hivatásos űrhajósait és csillagászait viszik fel a Föld felett nagyjából 360 kilométer magasan keringő állomásra. A  helyeket annak ellenére elkapkodták, hogy a jövőben Oroszország évente nem két, hanem három Szojuz-űrhajót indít az ISS-re.

Charles Simonyi Budapesten született 1948-ban. Húszéves korában az Egyesült Államokba települt, és 1981-ben a Microsoftnál vállalt állást. Egyebek között a Word és az Excel fejlesztését vezette, 2003-ban aztán váratlanul elhagyta a céget, és egy társával megalapította az Intentional Software Corporation nevű saját vállalkozását. Jelentős magánvagyont halmozott fel. Első űrutazása  25 millió dollárjába (5,5 milliárd forint) került, a küszöbön állóért pedig már 35 millió dollárt fizetett.

A Szojuz TMA-14-es orosz ûrhajót és hordozórakétáját rögzítik a bajkonuri ûrközpont kilövõállásán 2009. március 24-én. A tervek szerint március 26-án lövik fel az ûrhajót, amellyel Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztõ mérnök é
A Szojuz TMA-14-es orosz ûrhajót és hordozórakétáját rögzítik a bajkonuri ûrközpont kilövõállásán 2009. március 24-én. A tervek szerint március 26-án lövik fel az ûrhajót, amellyel Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztõ mérnök é
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.