India nem követeli vissza a Koh-i-Noort

„Se el nem lopták, se erővel el nem vették” – jelentette ki Ranjit Kumar államügyész-helyettes az angol koronaékszerek közé tartozó gyémántról, amelyet sok indiai még mindig India tulajdonának érez.

A Koh-i-Noor kapcsán egy indiai nonprofit szervezet fordult az indiai Legfelsőbb Bírósághoz. Azt szerették volna elérni, hogy a bíróság kötelezze a kormányt, hogy szerezzék vissza Nagy-Britanniától az ékkövet – írta a BBC.

Az indiai kormány azonban egyelőre azon az állásponton van, hogy nem kellene megkísérelni visszakövetelni a felbecsülhetetlen értékű gyémántot. 

Ranjit Kumar államügyész-helyettes szerint a 105 karátos ékkövet Pandzsáb korábbi uralkodói ajándékozták a Kelet-Indiai Társaságnak 1849-ben. Így nem lopással vagy erőszakkal jutottak hozzá az angolok. Az indiai kormányt képviselő Kumar azt mondta, hogy konzultál az ügyben a külügyminiszterrel, és hat héten belül kialakítja az álláspontját – számolt be a Times of India.

A bíróság egyelőre mérlegeli a kérdést, mert nem szeretné, ha a kereset elutasítása „útjába állna” az esetleges későbbi próbálkozásoknak, hogy indiai ingóságokat hozzanak vissza az országba.

A Koh-i-Noor jogos tulajdonosának kérdése sok indiainak érzékeny pontja. A közkeletű elképzelés szerint az angolok ellopták a követ. Néhány évvel ezelőtt Mahatma Gandhi ükunokája, Tushar Gandhi azt javasolta, hogy a britek adják vissza „engesztelésül a gyarmati múltért”.

Az angolok erről másként gondolkoznak. Az éppen hatalmon lévő brit miniszterelnök már többször utasította el a gyémánt visszaszolgáltatását. Legutóbb David Cameron nevezte „kivitelezhetetlen precedensnek”. „Ha egyre igent mondanék, akkor hamarosan kiürülne a British Museum” – mondta egy 2010-es látogatása alkalmával az indiai sajtó kérdésére.

Az ékkő, amely a XIX. század óta a brit koronaékszerek részét képezi, jelenleg a Towerben van kiállítva.

A legenda szerint a követ csak nő viselheti, a férfiakra balszerencsét hoz. Utoljára az anyakirályné viselte a koronát. 

A Koh-i-Noor azt jelenti perzsául, a fény hegye. A követ Golconda bányáiban találták, és 186 karátot nyomott, amikor odaajándékozták a briteknek. A gyémánt akkor még hindi csiszolású volt, azonban ez a metszés nem nyerte el az 1851-es világkiállítás közönségének tetszését. emiatt újra metszették ovális briliáns alakban, ami miatt csillogóbb lett, de közel 40 százalékát elveszítette a súlyának. Így a kő most tyúktojás nagyságú és 105,6 karátos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.