Íme, a világ legjobb étterme

Ismét a koppenhágai Noma étterem nyerte el a gasztronómia csúcsát jelentő díjat. A Nomát már másodszor találták a világ legjobbjának.

A brit Restaurant Magazine hétfőn hirdette ki a szavazás eredményét. A Noma tavaly taszította le a trónról világhírű katalóniai éttermet, az El Bullit, mely már négyszer állhatott a világ tetején. Egyébként két spanyol étterem is ott van az élmezőnyben, hisz a gironai El Celler de Can Roca a második, a San Sebastian-i Mugaritz pedig a harmadik helyre került. A negyedik a modenai Osteria Francescana lett, az ötödik a brit Fat Duck, míg a hatodik a chicagói Alinea nevű étterem lett.

A két Michelin-csillagos dán Noma étterem 2004-ben nyitotta meg kapuit, a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. 2005-ben már meg is kapta első Michelin-csillagát, majd két évvel később a másodikat is. Az albán apától és dán anyától született séf, Rene Redzep szezonális és helyi jellegzetességeket használ alapanyagként, az étterem modern skandináv specialitásaival hódít. A friss alapanyagokat hetente többször repülőn szállítják Grönlandról, Feröerről és Izlandról. Az alapanyagok közt található például a grönlandi pézsmatulok, észak-atlanti tengeri alga, feröeri kékkagyló, szárított fésűkagyló, norvég vörös pisztráng, gotlandi birka, a vizitorma és a lappföldi bor is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.