Illegális hulladéktárolókat térképeztek föl

Száz illegális hulladéktárolót térképeztek föl a Tisza két oldalán. Kárpátalján is igyekeznek felszámolni őket.

Uniós források segítségével, mintegy 30 millió forint felhasználásával közel száz illegális hulladéklerakót térképeztek fel a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és kárpátaljai szakaszán - mondta Szűcs Julianna, az Együtt az Élő Tiszáért program koordinátora egy nemzetközi konferencián szerdán Vásárosnaményban.

A határon átnyúló projektbe több mint száz, a Tisza mellett fekvő ukrán és magyar települést vontak be. A programban szemétgyűjtési akciók és gyermeknevelési programok egyaránt szerepeltek, de feltérképezték a Tisza melletti hulladéklerakó-helyek elhelyezkedését is. Szűcs Julianna elmondta: főleg ukrán oldalon okoz gondot a kommunális hulladék illegális lerakása, elsősorban a Tisza határon túli mellékfolyóinak hullámterén, és annak közvetlen környezetében. Emiatt áradások hulladékot sodornak át Kárpátaljáról Magyarországra, szennyezve ezzel a hazai vizeket.

A problémát ukrán oldalon is felismerték, felszámolására nagyszabású hulladékgazdálkodási programot indítottak el közös erővel a kárpátaljai járások - tette hozzá.

Gajdos István, Beregszász polgármestere szerint valóban nagy gondot okoz Kárpátalján a kommunális hulladékok nem megfelelő kezelése, de jelenleg nem működik korszerű hulladéklerakó-és feldolgozó üzem a térségben.

Több kárpátaljai járásban ugyan már európai színvonalon folyik a szemét begyűjtése, melyet magyar és osztrák vállalkozók végeznek, de ez önmagában nem elég. Szükség van egy modern lerakóra és feldolgozóra, ennek tervei már készültek - mondta a polgármester.

Tájékoztatása szerint Jánosi település mellett, mintegy 30 hektáros területen megépülő lerakó várhatóan a beregszászi járás 100-120 ezer lakosát fogja kiszolgálni. A hárommillió euróba kerülő beruházás tanulmányterveinek elkészítését még helyi forrásokból finanszírozták, a kiviteli tervekhez szükséges pénzre viszont már az Európai Uniónál pályáznának a kárpátaljai járások.

Szerencsés esetben már jövő évben elkezdődhet az építkezés, 2011-ben pedig a próbaüzem kezdődhet meg a lerakóban.

Jüttner Csaba, a Beregi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás elnöke a konferencián elmondta, hogy magyar oldalon is van tennivaló, meg kell oldani például a Tisza-menti települések szennyvízkezelését.

Az eseményen a Tisza-menti települési önkormányzatok aláírták a „Mit Kíván a Tisza mente" nyilatkozatot, melyet az illetékes minisztériumoknak, illetve az Európai Uniónak egyaránt eljuttatnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.