Blokád alá vont egy kukoricást a Greenpeace

A környezetvédők Észak-Olaszországban vették körül illegális génmódosított kukoricaföldet, majd biztonságosan eltávolították a szennyezett kukorica pollent tartalmazó részeit.

Greenpeace aktivisták karanténba zártak egy illegális génmódosított kukoricaföldet Észak-Olaszországban. A vegyvédelmi ruhát viselő aktivisták körbezárták, majd biztonságosan eltávolították a szennyezett kukorica pollent tartalmazó részeit.

A rendőrség kora délután jelent meg az akció helyszínén, majd letartóztatták az önkénteseket, köztük két magyart is. Múlt héten a Greenpeace mintát vett a Friuliben található földekről, hogy egy akkreditált laboratóriumban bevizsgáltassa. A vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a kukorica a Monsanto MON810-es jelű génmódosított kukoricája. Olaszországban engedélyhez kötött a génmódosított növények termesztése.

„A mai akció célja, hogy megakadályozzuk a továbbszennyezés lehetőségét – mondta Federica Ferrario, a Greenpeace olasz kampányosfelelőse. „A rovarokkal és a széllel nemcsak a szomszédos földek szennyeződhetnek el, hanem az ország más területeire is eljuthatnak a génmódosított pollenek.” – tette hozzá Ferrario. A Greenpeace és számos olasz zöldszervezet tiltakozását fejezte ki, és felszólította az olasz hatóságokat, hogy hatékonyabb intézkedéseket tegyenek meg génmódosítás szigorítása érdekében.

„A hatóságoknak azonnal intézkedniük kell a Friuli környékén található illegális ültetvényekkel kapcsolatban – folytatta Ferrario, hozzátéve: „A Greenpeace ma megmutatta mit kell tennie a hatóságoknak: elkeríteni, majd felszámolni az illegális génmódosított növényeket és elkezdeni egy széleskörű mintavételezési és elemzési folyamatot.” Mivel a GM szennyezési botrányok egyre nőnek, a Greenpeace felszólítja az olasz kormányt, hogy vállaljon vezető szerepet annak elutasításában, hogy az Európai Bizottság megpróbálja felgyorsítani a génmódosított növények engedélyezését.

A jelenlegi uniós engedélyeztetési eljárások igen siralmasak, gyakran ellentétesek az európai joggal, a Bizottság ennek ellenére azt indítványozza, hogy a tagállamok engedjék meg a Bizottságnak, hogy támogassa a GM növények gyorsított engedélyeztetésének elfogadását EU-s szinten - áll a Greenpeace közleményében. Cserébe a szervezet megengedné a tagállamoknak, hogy nemzeti szinten betiltsák a GM növényeket, ez azonban egy bizonytalan jogi helyzetet eredményezhet, amelyet a bioechnológiai cégek könnyedén megtámadhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.