Ikrek hordozhatják a Zika-vírus titkát

Kutatók vizsgálják hitetlenkedve azt a Brazíliában született ikerpárt, akik közül az egyik egészségesen, a másik pedig a Zika-vírus okozta mikrocefáliával, kisfejűséggel született. Ha rájönnek, mi védte meg egyiküket, az áttörést hozhat.
Az anya, Jaqueline Jessica Silva de Oliveira a Reutersnek elmondta, nagyon elszomorodott, amikor az ultrahang kimutatta, hogy az egyik magzat kisfejűségben szenved. Születésükig abban reménykedett, hogy tévedés történt és mégis egészségesen születnek meg gyermekei.

A két baba novemberben született. A kisfiú, Lucas egészséges, a kislány, Laura viszont folyamatos kezelést és különleges ellátást igényel.

Oliveira a terhesség első szakaszában észlelte magán a Zika-vírus tüneteit. Az ikrek mellett van két nagyobb gyermeke is; csak férje dolgozik, aki havonta 566 dolllárnak megfelelő összeget keres.

„Köszönöm Istennek, hogy nekem adta Laurát, soha nem hagynám el” – mondta az anya, akiben elmondása szerint nem merült fel, hogy vajon miért csak az egyik baba született kisfejűséggel. „Az orvosok megvizsgálják, mi védte meg Lucast, és ezzel hátha tudnak segíteni a többi babán is” – mondta.

Az ikrekre különbözően ható betegségek nagy segítséget nyújtanak az orvosoknak a kórok feltérképezésében - ezt használják arra is, hogy megkülönböztessék a genetika és a környezeti tényezők hatását olyan betegségek esetében, mint például a cukorbetegség.

Öt ikerpárról tudnak egyelőre, akik közül az egyik szenved Zika-vírus miatti kisfejűségben. Őket a Sao Paolo Egyetem egy csapata vizsgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.